Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Номус 2022. од 20. до 27. октобра у Новом Саду

Током осам дана, један од најпознатијих међународних фестивала уметничке музике у нашој земљи – Новосадске музичке свечаности, у организацији Музичке омладине Новог Сада, а под покровитељством Града Новог Сада, пожелеће добродошлицу ансамблима и солистима пореклом из наше земље, Шпаније, Италије, Немачке, Бразила, Аустрије, Велике Британије, Белгије и Туниса.
Фото: НОМУС 2022
Изузетани учесници и занимљив програм:

Од укупно три, велика, угледна, домаћа оркестра, два ће уоквирити овогодишњи Фестивал, а то су Војвођански симфонијски оркестар који ће отворити Номус, под уметничким вођством Гордана Николића и Симфонијски оркестар Радио-телевизије Србије, који ће свирати за крај фестивал, под палицом британског диригента Тимотија Редмонда.

Трећи, не случајно театарски, ансамбл – Оркестар Опере Српског народног позоришта и маестро Александар Којић, биће важни учесници у маштовитој представи Луткарске трупе Пер Пок из Шпаније која ће публици на другачији начин, живописним луткама, дочарати непролазну причу, драмско и музичко ремек-дело Ромеа и Јулију Сергеја Прокофјева.

Од, такође три програма камерне музике, иза два, под називом Роман и Пријатељи, као идејни творац, селектор извођача и дела, стоји изванредни виолиниста, дугогодишњи концерт-мајстор Лондонског симфонијског оркестра Роман Симовић. Ексклузивно за овогодишњи Номус, поменути уметник окупио је врхунске музичаре који ће током две вечери први пут свирати заједно и то два различита програма. Међу њима је и славни бразилски виолончелиста Антонио Менезис, један од најбољих светских уметника на свом инструменту данашњице.

Фото: Градске инфо
Сада већ као неизоставни део програма сваког издања фестивала, и ове године ће се на њему представити Камерни ансамбл „Номуса“ састављен од наших најбољих, међународно признатих музичара и педагога.

Препознатљиво обележје Номуса, јесу и концерти који одступају од уметничке музике, чинећи целокупан програм разноврснијим и богатијим. Једна од највећих звезда овогодишње манифестације, Тунижанин Дафер Јусеф – изванредни инструменталиста, певач и композитор, долази управо с подручја савремене „world music“ сцене. Овог, како га критичари широм света описују најинвентивнијег музичара данашњице, божанског гласа и мајстора на арапском инструменту – уд, новосадска публика ће имати прилике да чује први пут.

И аустријски Ансамбл Јаношка приредиће публици један другачији концерат, смелим и узбудљивим спојем класике, џеза, етна и латина, а програмом „The Big Bs“, који се „врти“ око дела Баха, Бетовена, Брамса, Бернстајна, Брубека и Бартока у невиђеним аранжманима.

Карте за концерте у Синагоги продају се лично у Музичкој омладини Новог Сада (Католичка порта 2, тел. 021/452-344), радним данима од 9х до 14х и он-лине (уплатом на рачун) на линку:

https://ulaznice.muzickaomladina.org/rs/site/index

Улазнице за концерте у Српском народном позоришту продају се у Српском народном позоришту (Позоришни трг 1, тел. 021/520-091), према радном времену билетарнице и он-лине на линку:

https://prodaja.snp.org.rs/rs/site/index

Више детаља о свим концертима и ценама улазница погледајте на сајту Музичке омладине Новог Сада: https://www.muzickaomladina.org/nomus/

Oktobar u Pozorištu mladih

Преузмите андроид апликацију.