Aktuelno

Đorđa  Aranđelović: Po propasti carstva srpskoga
04.10.2022. - 14.10.2022.

Đorđa Aranđelović: Po propasti carstva srpskoga


U utorak 4. oktobra u 19h otvaranje izložbe Đorđa Aranđelovića „Po propasti carstva srpskoga“ Izložba traje do 14. oktobra, Atelier DivArt Kosančićev venac 3.

 

 

Atelier DivArt predstavlja samostalnu izložbu arhitekte Đorđa Aranđelovića. Publika će moći da vidi 19 ilustracija u tehnici digitalni print na foreksu u kombinaciji monohromnog i crteža u boji.
Niz ilustracija sa istorijskom tematikom, nastalih tokom 2020. i 2021. godine, prikazuje najznačajnije ličnosti srpskog srednjeg veka od uspostavljanja Srpskog carstva u XIV veku i nakon propasti srpske državnosti krajem XV i u prvoj polovini XVI veka. Svaka ilustracija prikazuje po jednu istorijsku ličnost i značajan događaj koji se vezuje za prikazanu ličnost uz osvrt na kulturnu, religijsku, državničku i vojnu dimenziju epohe.
Ideja vodilja u stvaralačkom procesu bila je da se, na osnovu materijalnih i pisanih istorijskih izvora, na faktografski utemeljen način prikažu ambijenti, arhitektura, događaji i ličnosti značajne za srpski pozni srednji vek. Cilj ovog ciklusa je afirmisanje epohe i njeno oživljavanje kroz savremeni vizuelni medij. Stvaralačkom procesu prethodilo je temeljno istraživanje srednjovekovne sakralne i profane arhitekture, slikarstva (slikarstvo romejsko-pravoslavne, latinsko-katoličke i osmanske provenijencije, fresko slikarstvo, minijatura), skulpture (spomenici i nadgrobne ploče) i materijalnih izvora u vidu sačuvanih odevnih predmeta, novca, oklopa i oružja. Кao prilog uz svaku ilustraciju nalazi se tekstualno obrazloženje koje služi da prikaže istorijski kontekst relevantan za konkretnu ličnost i događaj.
Na otvaranju će Vasilije Batačanin, iz Viteške družine ,,Sveti arhangel Gavrilo'' iz Кragujevca, oživeti epohu prikazanu na crtežima noseći oklop koji je verna rekonstrukcija viteškog oklopa iz prve decenije XV veka. Vasilije Batačanin se  bavi kovačkim zanatom s tradicionalnim pristupom i sam je napravio oklop.

Đorđe Aranđelović (Beograd, 1995) je završio master sstudije arhitekture  na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 2019. godine. Pored arhitekture, kontinuirano se bavi crtežom, stripom, ilustracijom i muralom. Osvojio je nagrade: Nagradu izdavačke kuće ,,Alan Ford'' za strip ,,Hronika'' dobio je 2017.godine. Nagradu XV Međunarodnog salona stripa, Studentski kulturni centar, Beograd 2016. Nagradu izdavačke kuće ,,Sirius'' za strip ,,Mladi kralj'', 14. Međunarodni salon stripa, Studentski kulturni centar, Beograd 2014. Nagrada za najbolju ilustraciju ,,Dani ćirilice Bavanište'' (pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Кovin).

 

objavljeno03.10.2022.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.