Delegacija Evropske unije BiH: Odluka o Izbornom zakonu isključivo Šmitova 1foto EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Delegacija Evropske unije BiH saopštila je da je primila k znanju odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita o izmenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH, istakavši da je to bila odluka isključivo visokog predstavnika Kristijana Šmita.

„Izvršna ovlašćenja visokog predstavnika (Bonska ovlašćenja) treba koristiti isključivo kao krajnju meru protiv nepopravljivih nezakonitih radnji“, naveli su iz Delegacije i istakli da je jačanje funkcionalnosti institucija BiH ključni prioritet na putu BiH ka članstvu u EU.

„Tokom skoro godinu dana, EU i Sjedinjene Američke Države su bile medijatori razgovora o ustavnoj i izbornoj reformi. Duboko žalimo što političke stranke nisu uspele da postignu izbalansirani dogovor o paketu reformi koji bi sveobuhvatno odgovorio na nerešena pitanja, uključujući funkcionalnost FBiH i Doma naroda FBiH“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Delegacije.

Ističe se da su ustavne reforme u skladu sa zahtevima iz odluka Evropskog suda za ljudska prava i Venecijanske komisije, u delu koji se odnosi na Predsedništvo BiH i Dom naroda BiH i dalje hitan i neispunjen zadatak.

U saopštenju Delegacija je ukazala da nisu sprovedene ni preporuke ODIHR i GRECO u vezi sa transparentnošću i integritetom izbora, uz podsećanje da su se lideri političkih stranaka u BiH dogovorili 12. juna u Briselu da će se pozabaviti ovim pitanjima u roku od šest mjeseci nakon formiranja nove vlasti.

Delegacija ih je pozvala da ispoštuju tu obavezu i poručila da EU od novoizabranih zvaničnika očekuje da preuzmu punu odgovornost za sprovođenje ambicioznih reformi sa ciljem unapređenja interesa građana, kao i daljeg napretka zemlje na evropskom putu, a u skladu sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari