Istraživanje otkrilo u kojim zemljama bebe najviše plaču

Bebe u prve dve nedelje života plaču oko dva sata dnevno.
Istraživanje otkrilo u kojim zemljama bebe najviše plaču
Foto: Pixabay
Nakon šest nedelja plakanje dostiže vrhunac i traje oko dva sata i 15 minuta dnevno, a do 12. nedelje se smanjuje na prosečno jedan sat i 10 minuta dnevno.
Međutim, utvrđeno je da neke bebe plaču samo 30 minuta dnevno, a druge i više od pet sati u jednom danu. Najviše plaču deca rođena u Ujedinjenom Kraljevstvu, Italiji, Kanadi i Holandiji, a najmanje ona rođena u Danskoj, Nemačkoj i Japanu, pokazalo je istraživanje Vorvik univerziteta.
Profesor Diter Volk sa Odseka za psihologiju spomenutog univerziteta formulisao je univerzalne tablice koje prikazuju normalnu količinu plača kod beba tokom prva tri meseca života.
 
U meta-analizi studija koje su uključivale gotovo 8.700 dojenčadi iz Nemačke, Danske, Japana, Kanade, Italije, Holandije i Ujedinjenog Kraljevstva, profesor Volk izračunao je koliko dugo bebe plaču u 24 sata u različitim kulturama u prvih 12 nedelja.
 
Najviši nivo grčeva ili kolika, koji su vodeći uzrok plača novorođenčadi, otkrivena je među bebama u Velikoj Britaniji, Kanadi i Italiji, a najmanja u Danskoj i Nemačkoj.
 
"Bebe se jako razlikuju po tome koliko plaču u prvim nedeljama života. Postoje velike varijacije. Možda ćemo naučiti više ako detaljnije istražimo kulture u kojima bebe manje plaču. Ne znamo da li je to posledica roditeljstva ili drugih faktora koji se odnose na iskustvo trudnoće ili genetiku", rekao je profesor Volk nakon što su rezultati njegovog istraživanja objavljeni u časopisu "The Journal of Pediatrics".

Teme

bebe
  • Kiki

    03.10.2022 11:03
    Ovde vrište jer su rodjeni u Srbiji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom