Bivša savetnica tri američka predsednika: Već smo u Trećem svetskom ratu

Fiona Hil, ekspert za međunarodne odnose, izjavila je da se već vodi borba u Trećem svetskom ratu, ali, kako kaže, "to ne uspevamo da prepoznamo".

"Već smo u Trećem svetskom ratu, prihvatilli mi to ili ne. I Prvi, i Drugi svetski rat su započeli oružanim, političkim i društvenim previranjima godinama pre samog, formalnog početka rata", navela je bivša savetnica tri američka predsednika, Buša, Obame i Trampa.

Upozorila je da se svet vraća u stare istorijske obrasce za koje se verovalo da se nikada više neće ponoviti, prenosi Blic.

Prema njenim rečima, ti obrasci uključuju zapadne saveznike koji ne vide da pomažu tiraninu koji gradi ratnu mašinu, brojne obožavatelje fascinirane "snagom" autokrate i sklonost političara da upiru prstom jedan u drugoga radi političke dobiti, umesto da rade zajedno za opstu bezbednost.
 
"Putinova politika postoji već 22 godine, a ka ovoj situaciji se kreće od 2008. Stavovi prema Ukrajini i sentiment da cela ta zemlja pripada Rusiji gradi se dugo. Putin je sada u Evropi otvorio vrata za koja smo dugo verovali da su zatvorena posle Drugog svetskog rata", smatra Fiona Hil.
 
Prema njenim rečima, predsednik Rusije ne odustaje od borbe nakon poraza već nastavlja da se bori koristeći sva dostupna sredstva.
 
"Eskalacija je njegova igra, a zapad krajnja meta. Ukrajina je samo rov u Putinovom ratu sa zapadom i kolateralna šteta", zaključuje Fiona Hil.
 
Ona smatra da Putin ni ne želi pregovore sa Kijevom, već mu je namera da za pregovarački sto dovede "velike svetske igrače", iako bi prva prilika za takav scenario mogla da mu se ukaže tek za nekoliko godina.
 
"Putin je toga svestan, što navodi na zaključak da se Rusija spremila za dugi rat", upozorava Fiona Hil i ukazuje da ruska elita, koja tvrdi da se ideološki ne slaže sa Putinom, i dalje pomaže da se ekonomija Rusije transformiše kako bi bila sposobna da izdrži dugotrajan rat.
  • ZX

    03.10.2022 08:07
    Nije smešno, više je tužno
    Mi se podsmevamo bivšoj savetnici, a onda američki ambasador kaže hrabrom vođi šta mora da uradi.
  • Talibanka

    03.10.2022 08:04
    Svetski poredak se sigurno menja. Došlo je vreme. Kina je jača nego ikada, odavno prestigla Ameriku u ekonomiji. Evropska unija se bliži raspadu.
  • ...

    03.10.2022 04:59
    Treci svetski rat je, u stvari, poceo jos pre drugog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.