Potvrđena kolera: Najmanje sedmoro preminulo, optužili mirovne snage UN

Najmanje sedam ljudi umrlo je od kolere na Haitiju nakon što se ta bolest iznenada vratila zbog nedostatka goriva i čiste vode za piće.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 02.10.2022.

21:23

Potvrđena kolera: Najmanje sedmoro preminulo, optužili mirovne snage UN
Tanjug/AP Photo/Odelyn Joseph

Sve to se dešava usled blokade zemlje koju su izazvale kriminalne bande.

"Prema informacijama koje imamo, broj umrlih je oko sedam ili osam. Danas je zabeležen jedan smrtni slučaj'', naveli su zvaničnici, dodajući da teško dolaze do informacija iz bolnica.

Ministarstvo zdravlja ranije je potvrdilo jedan slučaj u oblasti Port-o-Prensa i dodalo da je bilo sumnjivih slučajeva u gradu Sit Solej nedaleko od prestonice, prenosi Rojters.

Novi slučaj kolere otkriven je dve godine nakon što se karipska zemlja oporavila od epidemije kolere koja je izbila 2010. godine i odnela oko 10.000 života, za čije izbijanje su okrivljene mirovne snage Ujedinjenih nacija koje su poslate na Haiti.

Panamerička zdravstvena organizacija je 2020. saopštila da je na Haitiju prošlo godinu dana bez potvrđenih slučajeva kolere.

Bande od prošlog meseca blokiraju glavnu luku za prijem goriva u zemlji u znak protesta zbog prošlomesečne najave povećanja cena goriva.

Mnoge bolnice su zatvorene ili su smanjile rad zbog nedostatka goriva za generatore.

Kompanija Karibijan botling kompani, ključni snabdevač flaširanom vodom, saopštila je da više ne može da nastavi sa proizvodnjom i distribucijom vode jer je ostala bez dizel goriva.

Trupe iz Nepala, gde je kolera endemska bolest, bile su na Haitiju deo mirovnih snaga UN raspoređenih 2004. nakon svrgavanja predsednika Žan-Bertrana Aristida.

Misija je povećana nakon zemljotresa na Haitiju 2010. godine.

Ujedinjene nacije su se 2016. izvinile za epidemiju, ali nisu za nju preuzele odgovornost.

U izveštaju iz 2011. nezavisnog odbora koji je imenovao tadašnji generalni sekretar UN Ban Ki Mun nije utvrđeno kako je kolera uneta na Haiti.

Članovi panela su 2013. nezavisno objavili članak u kojem su zaključili da je osoblje povezano sa mirovnom misijom UN ''''najverovatniji izvor''''.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: