Zašto se sumnjalo da je Zvicer ubijen u Panami: Vođa "kavčana" već imao lažne identitete. Stranci i ranije grešili, a evo i zbog čega!

02.10.2022

18:45

0

Pravi identitet Dobrosava Gavrića posle ranjavanja u JAR otkriven tek u bolnici, a demantovano Kekino hapšenje u Brazilu

Zašto se sumnjalo da je Zvicer ubijen u Panami: Vođa "kavčana" već imao lažne identitete. Stranci i ranije grešili, a evo i zbog čega!
gavric zvicer keka copy - Copyright Profimedia/printscreen/MUP/Youtube

Radoje Zvicer, vođa "kavačkog klana", kako je danas konačno potvrđeno, nije ubijen u Panami ni u jednoj od dve odvojene likvidacije u ovoj zemlji. Oprečnim informacijama u prilog je svakako išla činjenica da je istražiteljima u svetu veoma teško da utvrde nečiji identitet, jer se pribavljanje materijala potrebnih za DNK analizu čeka. A ne bi bilo prvi put da su pogrešili.

Opšte je poznato da pripadnici dva zaraćena kotorska klana svuda u svetu putuju sa falsifikovanim dokumentima, što je inače slučaj sa kriminalcima sa Balkana, koji su na Interpolovoj i drugim poternicama. Neki imaju i po više od 10 identiteta i lažnih putnih isprava uz pomoć kojih izmiču policijama godinama.

Dešavalo se već da se objavi informacija da je ubijen ili uhapšen neko u inostranstvu, a da ubrzo posle toga usledi demanti takve vesti. Nije stoga iznenađenje što je dokazano da Zvicer ipak nije ubijen.

Poznato je da je Radoje Zvicer imao nekoliko identiteta, a poslednji za koji se zna bio je Piter Raduj Znice. U Turskoj je lažni identitet imao i vođa "škaljaraca" Jovan Vukotić koji se i na dan ubistva predstavljao kao Nikola, a zbog falsifikovanja dokumenata bio je i ranije hapšen u toj državi kada se predstavio kao Georgije Andonov.

U podzemlju je najtraženiji hrvatski pasoš. Lažne hrvatske putne isprave imali su i Igor Dedović, vođa "škaljarskog klana", koji je izrešetan u januaru 2020. godine u Atini. “Škaljarci” Alan Kožar i Damir Hadžić, koji su likvidirani na Krfu, imali su slovenačke pasoše.

Radoje bio Josip i Piter

Zvicer je 2019. godine izbegao hapšenje u Prištini, gde se skrivao sa jatacima, a tada je otkriveno da je, koristeći lažne isprave, putovao u Istanbul, Beč i Cirih. Imao je pasoš na ime Josip Babić i bio je “državljanin” BiH.  Iako se stacionirao u Kijevu i predstavljao kao porodični čovek pod imenom Piter, njegovi atentatori su ga našli. Preživeo je atentat u maju 2020. godine, a tada je otkriveno da navodno poseduje i moldavski pasoš.

Filip Korać i lažni hrvatski pasoš

Filip Korać, saradnik Luke Bojovića i prijatelj "škaljaraca", u Hrvatskoj je 7. juna ove godine ekspresno osuđen na godinu dana zatvora uslovno na pet godina zbog falsifikovanja hrvatskog pasoša. Koraću je izrečena i novčana kazna od 75.000 kuna.

Njemu je tada ukinut istražni zatvor u kom se nalazio otkad se mesec i po dana ranije sam pojavio u zatvoru u Remetincu i rekao da želi da se prijavi, jer je Hrvatska za njim raspisala poternicu.

Zabunu je svojevremeno uneo i Dobrosav Gavrić, koji je 2006. godine osuđen pred Višim sudom u Beogradu na 35 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana i njegovih prijatelja u hotelu "Interkontnental". Neposredno pre izricanja presude Gavrić je pobegao iz Srbije u Ekvador, odakle je naredne godine stigao u Južnoafričku Republiku sa lažnim bosanskim pasošem i turističkom vizom.

Printscreen/YouTube/Euronews
 

Dobrosav Gavrić je od bekstva iz Srbije do hapšenja 2011. godine u Kejptaunu živeo na teritoriji JAR sa svojom suprugom i dve ćerke. Koristio je lažni identitet, a prilikom hapšenja je koristio ime Saša Kovačević. U JAR je imao restoran i registrovanu firmu za uvoz i izvoz. Njegov identitet otkriven je kada je ubijen mafijaš Siril Bika. Tada je sa njim u automobilu bio Gavrić, koji je radio za njega i koji je bio teško ranjen.

Neposredno posle zločina mislilo se da je ranjen neko drugi, jer je Gavrić imao kod sebe lažni pasoš. Njegov pravi identitet utvrđen je tek u bolnici. On je tada uhapšen i nalazi se u zatvoru u JAR, koja odbija da ga izruči Srbiji.

Kekino hapšenje

Svojevremeno je poput bombe odjeknula vest da je u Brazilu uhapšen Dejan Stojanović Keka, koji je označen za vođu "novobeogradskog klana". Ta vest je ubrzo demantovana, a našoj policiji nikad nije stigla potvrda iz Brazila da je Keka zaista uhapšen.

U toj akciji brazilske policije 2011. godine uhapšen je Goran Nešić Ciga. Prve informacije su bile da je među uhapšenima i Stojanović, ali se ubrzo pročulo da se čeka provera, potvrda otisaka prstiju, jer Brazilci navodno nisu bili sigurni da u rukama imaju vođu "novobeogradskog klana". Kada je provera završena, objavljeno je da Stojanović ipak nije uhapšen.

printscreen/MUP
 

Keka, iako je slovio za opasnog momka koji je u svoju grupu primao samo one koji imaju pucnjavu ili ubistvo iza sebe, sam nikada nije osuđivan, a jedino delo za koje je bio optužen je teška krađa koja je zastarela.

Posle hapšenja Velimira Simića, osumnjičenog za ubistva Gorana Mijatovića Mite, predsednika FK Bežanija i njegovog telohranitelja Slavka Novkovića, 2. oktobra 2006. na Bežanijskoj kosi, Stojanović je pominjan kao mogući naručilac te likvidacije.

Teška krađa za koju se Stojanović teretio zastarela je 2016. godine i tada je povučena poternica za njim koju je Srbija bila raspisala. Keka je do danas van domašaja našeg pravosuđa. Sada je u srednjim godinama, a jedina njegova fotografija koju mediji poseduju potiče iz lične karte i nastala je pre dve decenije. Iz tog razloga javnost u Srbiji može samo da nagađa kako sada izgleda.

Ono što je poznato, sudeći po izjavi njegovog tadašnjeg advokata Dejana Lazarevića (uhapšen sa Darkom Šarićem) datoj posle povlačenja poternice, jeste da "Stojanović u Južnoj Americi godinama važi za uglednog investitora, koji se bavi izgradnjom i adaptacijom luksuznih vila i objekata".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike