Почетна > Свет
Свет

Затворена биралишта у Бугарској, према пројекцијама води ГЕРБ

У Бугарској су данас одржани превремени парламентарни избори, четврти у последње две године.
Фото: Танјуг/AP Photo/Visar Kryeziu

Око 13.000 бирачких места затворено је у 19.00 сати, а Централана изборна комисија (ЦИК) почела је пребројавање гласова.

Према подацима ЦИК, одзив бирача до 16.00 сати био је 25,58 одсто или око 1,7 милион грађана са правом гласа, пренели су бугарски медији.

За укупно 240 мандата у бугарском парламенту надметале су се 22 партије и шест колаиција.

Излазне анкете Галуп интернешенела и Алфа рисерча показују да на изборима води партија десног центра Грађани за европски развој Бугарске (ГЕРБ) бившег премијера Бојка Борисова са око 24,6 одсто до 25,5 одсто гласова, пренео је Ројтерс.

Очекује се да ће њихов главни ривал, реформистичка партија Настављамо промене (ПП) коју предводи Кирил Петков, чија је реформска влада срушена у јуну после само шест месеци, бити друга са 18,9 одсто до 19,9 одсто гласова на ванредним парламентарним изборима, четвртим за мање од две године.

Предвиђа се да ће Борисов (63) тешко пронаћи коалиционе партнере међу својим главним ривалима који га оптужују да је дозволио да се корупција устали током његове деценијске владавине која се завршила априла 2021. године, додаје Ројтерс.

Brojevi britanske premijerke i njenih ministara pa prodaju na internetu

Преузмите андроид апликацију.