Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
TOKOM IZBORNE NOĆI Šmit nametnuo izmene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH

TOKOM IZBORNE NOĆI Šmit nametnuo izmene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH

Visoki predstavnik Kristijan Šmit iskoristio je večeras bonska ovlašćenja i nametnuo izmene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, javio je sarajevski portal Klix.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
kristijan smit Foto: Miomir jakovljević / Ringier
kristijan smit

U pismu građanima Šmit zahvaljuje i čestita građanima BiH na izborima, a onima koji, kako kaže, imaju lošu nameru, poručio je da su demonstrirali loše ponašanje.

- Imajte na umu da ćemo iskoristiti sva raspoloživa sredstva da to otkrijemo i kaznimo - poručio je visoki predstavnik.

Podsećamo, njegovu odluku da večeras nametne izmene Izbornog zakona i Ustava FBiH objavio je N1 saznanja iz diplomatskih krugova.

Kako Klix piše, Šmit je u svojoj odluci povećao broj delegata u Domu naroda. Time se omogućava raspodjla mandata tako da se ispravlja prezastupljenost svakog od tri konstitutivna naroda u nekim kantonima o čemu je bilo reči u slučaju Božo Ljubić te u nekim drugim presudama. Takođe, sada po prvi put Ostali iz svih kantona mogu biti zastupljeni u Domu naroda Federacije BiH.

Pretpostavlja se da je Šmit povećao broj delegata na 23, sa ranijih 17. Za većinu i odlučivanje potrebno je 11 ruku u Klubu naroda.

Pročitajte još

Nije još jasno da li ostaje izborni prag od tri odsto.

Podsjetimo, kada su u pitanju izmene Izbornog zakona, Šmit je tad doneo samo paket tehničkih izmena.

Izmenama su, pored ostalog, utrostručene novčane kazne za kršenje Izbornog zakona BiH koje sad mogu iznositi i do 30.000 KM, Centralnoj izbornoj komisiji BiH se daje mogućnost da izbriše pojedinca s kandidatske liste ili stranku koja grubo prekrši zakon, a definisan je i zabranjen govor mržnje.