Почетна > Србија
Србија

Здружена тактичка ватрогасна вежба у Делиблатској пешчари

У Делиблатској пешчари одржана је здружена тактичка ватрогасна вежба чији је циљ заштита шума од пожара. Том приликом указано је на значај добровољних ватрогасних друштава и најављено њихово финансијско оснаживање и омасовљавање.
Фото: Танјуг/ОМК МУП Републике Србије

У здруженој тактичкој вежби „Пешчара 2022“ симулирано је гашење пожара на неколико локација и збрињавање повређених.

Учествовали су чланови Добровољног ватрогасног друштва Ковин, ватрогасци из околних јужнобанатских места, екипе Црвеног крста и хитне помоћи.

Делиблатска пешчара простире се на тридесет хиљада хектара и једно је од наосетљивијих подручја у Војводини када су у питању пожари због лако запаљиве борове шуме.

„На Делиблату смо имали ове године пет ниских и један високи пожар на 10 хектара што и није тако страшно. Такође у Суботичкој пешчари највећи пожар био је када је изгорело 22 хектара због варнице са трактора која је запалила сламу, након чега се пожар проширио“, објашњава за РТВ Роланд Кокаи, директор ЈП Војводинашуме

У 98 одсто случајева узрок пожара је људски фактор а највећа опасност је паљење стрњишта.

Разлог што у Делиблатској пешчари последњих година није било већих пожара је и савремен видео надзор.

На вежби у Пешчари указано је и на значај Добровољних ватрогасних друштава која у Војводини имају дугу традицију.

На територији Баната њихов развој почиње укидањем војне границе, а прво овакво друштво у Ковину основано је давне 1875 године.

Једно од стратешких опредељења МУП-а и Сектора за ванредне ситуације је даље јачање добровољног ватрогаства.

„Што се тиче добровољних ватрогасаца у Србији имамо око три хиљаде добровољаца. Наш задатак је да их буде што више и охрабрујуће је то што је први пут за 20 година дошло до тога да се масовно оснивају добровољна ватрогасна друштва. Ове године основано их је 12 а још десетак је у процесу оснивања“, каже Лука Чаушић, начелник сектора за ванредне ситуације.

Поред рекордних средстава издвојених у последње две године за Добровољна ватрогасна друштва и у правилнику о пријему професионалаца наведено је да сваки добровољац који заврши обуку има 10 одсто предности у односу на остале кандидате, нагласио је Начелник сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић.

U Srbiji manje od 1.500 novozaraženih

Преузмите андроид апликацију.