Zimovanje, smeštaj na planinama skuplji do 10%

SRBIJA – Skijanje će ove godine biti skuplje za više od 20%. Osim prevoza, koji je do nekih destinacija biti značajno visok, poskupeo je ski-pas, ali i smeštaj.

Tako, ne računajući prevoz, četvoročlana porodica će morati da izdvoji više od hiljadu evra za šest dana na snegu. Ima smeštaja na Kopaoniku i za više od 500.000 dinara. Za toliko se nudi sedam polupansiona za dvoje odraslih i dvoje dece.

Kao i svake godine pravi ljubitelji skijanja najradije odlaze u Francusku. Ona je i ove sezone najmanje podigla cene smeštaja i ski-pasa, a skijanje na Alpima teško može da se poredi sa bilo čime. U odnosu na region, čini se da najskuplje zimovanje izađe na jednoj od najlepših srpskih planina – Kopaoniku. Naročito ako se uzme u obzir da se poslednjih godina, na stazama u centru, u redu za žičaru, čekalo i više od sat vremena.

– Najbitnije je da će sva skijališta u Evropi i regionu raditi – rekla je Slađana Nikodijević, iz jedne ski-organizacije.

– Spekulisalo se ovde da zbog energetske krize neće raditi ski-centri, da neće biti proizvodnje veštačkog snega. Svakako, mnoga skijališta u Evropi su na tim visinama da im veštački sneg i ne treba. Francuska je, zasad, jedina ozbiljna destinacija. Cene smeštaja negde su povećane za sedam do 10%. Ski-pas u Italiji i Austriji skuplji je za 10 do 15%. Kada govorimo o prevozu, autobuski je poskupeo za 40 do 50%. Ovakav skok je zbog cena putarina, a tu su i prolaz kroz tunele, gorivo, porezi koji su nametnuti za autobuse.

Kako kađe Nikodijevićeva, najtraženije im je inostranstvo, Francuska, Italija i Austrija. Uz to, odlično prodaju aranžmane na Jahorini. Kopaonik kasni sa cenama, pa su pojedini objekti tek prošle nedelje objavili cenovnike. Čekalo se koliko će da poskupe.

– Sada svi prelaze na dinamične cenovnike i potražnja diktira cenu – govori Nikodijevićeva. – Ako se sada rezerviše, može da se prođe jeftinije i za 35 podsto, samo na ski-pasu. Smeštaj u Austriji, Italiji i Francuskoj ima odličan „frst minit“. Kopaonik će biti za najmanje 20 odsto skuplji, a poskupelo je i na Jahorini. I ski-pas i smeštaj. Ipak, oni su dosta radili na proširenju staza i žičara, pa je to poskupljenje i opravdano.

U Francuskoj, recimo, od 7. do 14. januara, dok ovde traje raspust, četvoročlana porodica može da ode na zimovanje za nekih 1.100 evra. Tu su uključeni smeštaj u apartmanima, ski-pas i škola skijanja. Autobuski prevoz po osobi je 100 evra za odrasle, deca ne plaćaju. U Austriji je nešto skuplje, pa isti taj termin košta od 1.600 do 2.000 evra četvoročlanu porodicu. U Italiji, Madona di Kampiljo je skoro rasprodata u to vreme. Ona je oko 1.400 evra. A, Dolomiti 1.800. Svuda se podrazumevaju ski-karta, smeštaj i škola skijanja, objasnila nam je Nikodijevićeva. Skijanje na Jahorini, u tom periodu može da košta od 850 do 1.000 evra za dvoje odraslih i dvoje dece.

Foto :24sedam/Goran Sivački

Kopaonik i Jahorina najtraženiji

Smeštaj na Kopaoniku, druge nedelje januara, za četvoročlanu porodicu, košta od 50.000 do 550.000 dinara. Hoteli uglavnom nude uslugu polupansiona. Samo najam apartmana košta u proseku oko 100.000 dinara. Cena ski-pasa, od 8. januara, recimo, za odrasle košta 16.500, a za decu 10.350 dinara.

I skijanje na Jahorini je poskupelo. Ipak, i pored gužvi, redovi za žičare nisu postojali. A ove sezone ima i više uređenih staza. U špicu sezone, šestodnevni ski-pas za odrasle košta 146, a decu 123 evra. Cene smeštaja na olimpijskoj planini slične su kao i na Kopaoniku.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.