Koalicija "Pod lupom" registrovala 65 težih kršenja Izbornog zakona BiH 1Foto: Shutterstock

Pravni tim Koalicije za slobodne i demokratske izbore „Pod lupom“ registrovao je 65 težih kršenja Izbornog zakona BiH, a njihovi posmatrači su danas do 14.30, uložili ukupno 14 primedbi na nepravilnosti uočene u procesu glasanja.

Na 14 biračkih mesta je zabeleženo otvoreno nagovaranje na glasanje za određenog političkog subjekta, dok su zastrašivanja ili vršenja pritisaka na glasače zabeleženi na pet biračkih mesta, saopšteno je iz Koalicije „Pod lupom“.

Evidentirano je i više slučajeva vraćanja birača sa glasačkog mesta, jer nisu bili upisani u biračkom spisku, a zabeleženo je oko deset slučajeva porodičnog glasanja na oko 36 odsto biračkih mesta.

„To je, za sada, duplo manje u odnosu na prethodne lokalne izbore 2020. godine u BiH, što upućuje na to da je izmena propisa u vidu okretanja otvora glasačke kabine prema posmatračima dala rezultate“, naveli su iz ove organizacije.

Nova procedura pomoći pri glasanju drugih osoba nije ispoštovana na 12 odsto biračkih mesta, odnosno do deset slučajeva.

„Više od deset slučajeva ove nepravilnosti je zabeleženo na tri biračka mesta, jednom u Banjaluci i na dva u Zvorniku“, naveli su iz Koalicije „Pod lupom“.

Evidentirano je do deset slučajeva da ista osoba, dva ili više puta pruža pomoć pri glasanju fizički nesposobnim, slepim ili nepismenim biračima.

Na sedam biračkih mesta duže su se zadržavale neovlaštene osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari