U Nišu održan međunarodni festival novinarskog stvaralaštva: Na ceremoniji dodele nagrada rukovodilac Rusko- srpskog humanitarnog centra 1Foto: Sajt grada Niša

U Nišu se održava međunarodni  festival novinarskog stvaralaštva zemalja Podunavskog regiona „Profest“, a ceremoniji dodele nagrada za najbolja novinarska ostvarenja prisustvovao je Jevgenij Filatov, rukovodilac Rusko- srpskog humanitarnog centra, saopšteno je na zvaničnom veb- sajtu Grada Niša.

U saopštenju se navodi da je ceremoniji dodele nagrada prisustvovao i Jevgenij Baranov, direktor Ruskog doma u Beogradu, kao i „zvanice iz Niša“.

„Profest“ neguje toleranciju, multietičnost, multikonfesionalnost, multikulturalnost i održava se pod sloganom „Lepota različitosti“, navedeno je na oficijelnom gradskom sajtu.

Na sajtu se još kaže da je gradonačelnica Niša, dok je bila novinarka RTS-a, bila učesnica ovog festivala 2013. godine i tada dobila prvu nagradu.

U Nišu održan međunarodni festival novinarskog stvaralaštva: Na ceremoniji dodele nagrada rukovodilac Rusko- srpskog humanitarnog centra 2
Foto: Sajt grada Niša

„Zahvaljujući prvoj nagradi i dokumentarnom filmu, ona je učestvovala na prestižnom i cenjenom festivalu u Moskvi ’Bratina sa kojim Profest’ ima dugogodišnju saradnju“, objašnjeno je iz Grada.

Na kraju saopštenja se navodi da je ove godine pristiglo 129 novinarskih ostvarenja od kojih je međunarodni žiri nominovao 24, a da su „tri nagrade dobili novinari iz Rusije“.

Prva nagrada festivala pripala je Milani Majar iz Republike Srpske, a uručene su po dve ravnopravne druge i treće nagrade i specijalna priznanja televizijskim stvaraocima.

Grad Niš nije naveo preciznije podatke o novinarima i medijskim sadržajima koji su nagrađeni.

Prema saopštenju, ove godine su na „Profestu“ učestvovali novinari iz 11 država Podunavskog regiona.

Niš je domaćin „Profesta“ nakon što se on deset godina održavao u Vojvodini, dodaje se.

Veza novinarskog stvaralaštva sa požarima i poplavama

Rusko- srpski humanitarni centar se prioritetno bavi „prevencijom i uklanjanjem vanrednih situacija na teritoriji Srbije i drugih zemalja balkanskog regiona“, pre svega požara, poplava i zemljotresa.

U delu javnosti, struke i medija RSHC- u se pripisuje špijunska uloga- tim pre što se ne znaju u dovoljnoj meri konkretne vanredne situacije u kojima je on delovao, što su iz tog centra, ruske ambasade u Beogradu i Ruske Federacije demantovali.

Ruski dom je predstavništvo ruske federalne agencije „Rosotrudničevstvo“ u Srbiji i bavi se naukom i kulturom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari