Почетна > Бизнис
Бизнис

„Егзистенцијална претња“ за 16.000 предузећа у Немачкој – и то само ове године

Преко 15.000 немачких продавница суочено је са банкротом због растућих трошкова енергије.
Фото: Unsplash/Charles Forerunner

О томе је известио Шпигл, позивајући се на Немачку асоцијацију малопродаје („HDE“).

Према извештају, „HDE“ је написао писмо вицеканцелару и министру економије Роберту Хабеку у којем је упозорио да „експлозивни трошкови енергије“ онемогућавају све већем броју трговаца да саставе крај с крајем.

Асоцијација је назвала ситуацију „егзистенцијално претњом“ и рекла да би око 16.000 предузећа могло да банкротира ове године, док ће се „негативни тренд“ вероватно наставити до 2023, преноси РТ.

Асоцијација је саопштила да повећање трошкова енергије, који су у просеку порасли за 147 одсто од почетка године, спречава трговце да остваре профит. Удео трошкова електричне енергије у обиму продаје за трговце на мало је већ достигао скоро три одсто у просеку и многи у индустрији очекују да ће та цифра порасти на чак пет одсто у 2023.

Према речима председника „HDE“ Јозефа Санктјохансера и генералног директора Стефана Гента, приноси остварени у многим малопродајним секторима су већ данас изузетно ниски. У случају одеће, оперативни профит као проценат продаје износи 2,1 одсто, док је код обуће тренутно негативан и износи -1,2 одсто. Чак и у сегменту хране је само два-четири одсто.

Овакво стање ствари може многе компаније ставити у „неповољан положај“, упозорила је „HDE“.

С обзиром на нагли пад куповне моћи приватних домаћинстава и рекордно високу инфлацију, вероватно неће бити могуће пребацити растуће трошкове енергије на потрошаче, наводе. Због тога је асоцијација позвала Берлин да интервенише привременим ограничавањем тарифа и смањењем пореза на електричну енергију на минимум.

Posle Nemačke i Slovenci planiraju nacionalizaciju

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке