Najnovije vesti
Vesti Svet
IZGLADNJIVAN DO NEPREPOZNATLJIVOSTI Jeziva ispovest ukrajinskog vojnika koga su zarobili Rusi: "MUČILI SU NAS STRUJOM I IGLAMA" (FOTO)

IZGLADNJIVAN DO NEPREPOZNATLJIVOSTI Jeziva ispovest ukrajinskog vojnika koga su zarobili Rusi: "MUČILI SU NAS STRUJOM I IGLAMA" (FOTO)

Kada je ukrajinski marinac Mihailo Dijanov pušten iz ruskog pritvora, njegova fotografija šokirala je svet.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Predaja ukrajinskih vojnika iz čeličane "Azovstalj" u Marijupolju Foto: Russian Defense Ministry Press Service / Tanjug/AP
Predaja ukrajinskih vojnika iz čeličane "Azovstalj" u Marijupolju

Njegovo telo je bilo izmučeno posle četiri meseca u ratnom zarobljeništvu. U odnosu na to kako je izgledao, bio je neprepoznatljiv, videla su mu se rebra, sa potpuno iskrivljenom rukom.

Blic preporučuje

On je za Skaj Njuz ispričao šta je sve doživeo u toku zarobljeništva.

- O ovome smo razmišljali svaki dan. Prvo smo počeli da razmišljamo o tome u čeličani Azovstalj. U Azovstalju smo mislili da je to kraj - rekao je on.

Mihailo je uhvaćen za vreme opsade Marijupolja gde je branio čeličanu. Bio je to poslednji deo grada koji je pao u maju. Bio je među 215 nedavno puštenih ratnih zatvorenika u razmeni Rusije i Ukrajine.

"Tretirali su nas kao životinje"

- Verujte mi, posle mesec dana gladovanja, kada zatvorite oči, zaboravite na porodicu, na svoju zemlju, na sve. Jedino o čemu razmišljate je hrana - rekao je on.

Mihailo je izgubio 40 kg za četiri meseca zarobljeništva.

- Bilo je nemoguće jesti. Za svaki obrok si dobijao 30 sekundi. Za 30 sekundi morali ste da pojedete sve što ste mogli. Davali su nam tvrd hleb. Momci kojima su izbili zube nisu uspevali da jedu na vreme. Bilo je 30 sekundi, a onda ste morali da stanete. Onda ste morali odmah da ustanete i da bežite. Tako je bilo sve vreme. Tretirali su nas kao životinje - rekao je.

Sve se to dogodilo u zatvoru Olenivka u Donjecku pod ruskom kontrolom – mestu koje Mihailo naziva koncentracionim logorom.

Čini se da se ratni zarobljenici koji se tamo drže namerno izgladnjuju.

On opisuje kako bi ih bacili u samicu i mučili zato što bi uzeli bobicu sa zemlje i pojeli.

Kaže da su ih tukli motkama, udarali elektrošokovima i stavljali im igle pod nokte.

Predaja ukrajinskih vojnika iz čeličane "Azovstalj" u Marijupolju
Foto: Russian Defense Ministry Press Service / Tanjug/AP
Predaja ukrajinskih vojnika iz čeličane "Azovstalj" u Marijupolju

Zalepili im oči lepljivom trakom

Pre nego što je uhvaćen, fotografija u Azovstalju prikazuje Mihajla sa zavojem na slomljenoj desnoj ruci. Tokom zatočeništva, kost mu je krivo zarasla zbog nedostatka medicinske nege. Na kraju je pušten.

- Svukli su nas do gole kože. Skinuli su gips, sve. Pretresli su nas. I onda smo morali da čučimo tako pet sati. Bez klupe, naravno. Samo smo čekali. Nismo znali šta će da nam se desi nam se - kaže Mihalo.

Ima veliku ogrebotinu na vrhu nosa. Novinarka ga je pitala šta se dogodilo.

- Lepljiva traka. Omotali su mi selotejp oko glave i nogom mi gurali stomak, dok su zatezali i tako sam proveo dan, dan i po.

Putovao je 36 sati vezanih očiju bez ikakve ideje kuda ide – od autobusa do aviona i nazad do autobusa.

Tek nakon što je traka konačno uklonjena, shvatio je da se vratio u Ukrajinu.

Sada mora da se ugoji najmanje 20 kilograma da bi mogao da ode na korekciju ruke.

Verovatno će mu biti potrebno mnogo duže da se psihički oporavi.

- Svi su traumatizovani. Smatram sebe mentalno jakom osobom, ali za mene je mnogo toga izgubilo vrednost - rekao je on.

Veruje se da su hiljade ukrajinskih ratnih zarobljenika i dalje u zatvoru Olenivka i da se drže u uslovima koji su protivni Ženevskoj konvenciji.