Kako je izgledalo otvaranje Isusovog groba u Jerusalimu? (VIDEO) 1Foto: Printscreen/YouTube/ National Geographic

Isusov grob, odnosno nekoliko metara visoka i široka mermerna edikula, nekoliko decenija je zaštićena od propadanja metalnom konstrukcijom. Drži zajedno mermerne blokove koje je erodiralo vreme i uticaj hiljada hodočasnika i turista.

Prošlo je šest godina otkako su konzervatori otvorili Isusov grob u jerusalimskoj Crkvi Groba Gospodnjeg po prvi put posle više od dva veka. Hrišćanske zajednice u Svetoj zemlji započele su restauraciju teško oštećenog Isusovog groba nekoliko meseci ranije.

Isusov grob, odnosno nekoliko metara visoka i široka mermerna edikula, nekoliko decenija je zaštićena od propadanja metalnom konstrukcijom. Drži zajedno mermerne blokove koje su nagrizle vremenske prilike i uticaj hiljada hodočasnika i turista. Deo istorijskog dela posvedočio je i fotograf AFP-a koji je fotografisao mesto gde se, prema verovanju, nalazi stena ispod koje je 33. godine položeno Isusovo telo.

Mermerna ploča koja je prekrivala grob je premeštena tri dana zbog renoviranja i arheološke analize. To je bilo prvi put da je mermerna ploča pomerena najmanje od 1810. godine, kada su zbog požara u bazilici obavljeni poslednji konzervatorski radovi, a možda i ranije, rekao je otac Samuel Agojan iz Jermenske crkve, jedne od konfesija koje upravlja bazilikom, piše Večernji list.

U uskom delu prostora ispod izmeštenog panela može se videti Isusov lik. Neki materijali su takođe pronađeni i analizirani. Za restauraciju su bili zaduženi grčki stručnjaci, a ceo proces snimio je National Geographic za potrebe dokumentarnog filma. „Otvaranje groba pružiće stručnjacima jedinstvenu priliku da ispitaju prvobitni temelj najsvetijeg mesta hrišćanstva“, saopštila je tada medijska kuća. „Moram da priznam da su mi kolena bila slaba“, rekao je Fred Hibert, stalni arheolog National Geographic-a.

Edikula, koja se nalazi ispod kupole crkve podignute na mestu gde se, po hrišćanskom predanju, nalazila pećina u kojoj je položeno Isusovo telo, biće rastavljena i ponovo sastavljena tokom obnove.

Zamenjeni su samo izuzetno lomljivi ili polomljeni delovi, mermerne ploče su očišćene i očuvane, a konstrukcija koja ih nosi ojačana. Rad su finansirale tri glavne hrišćanske denominacije koje upravljaju Bazilikom Svetog groba (katolici, pravoslavci, jermenski hrišćani).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari