Biznis Vesti
PREDSTAVLJEN BRITANSKI NOVAC SA PORTRETOM KRALJA ČARLSA III Kovanice u decembru ulaze u upotrebu

PREDSTAVLJEN BRITANSKI NOVAC SA PORTRETOM KRALJA ČARLSA III Kovanice u decembru ulaze u upotrebu

Portret kralja Čarlsa III za buduće britanske kovanice na kojima će biti otisnut njegov lik predstavljen je u petak u kovnici novca "Royal Mint".

Slušaj vest
0:00/ 0:00
. Foto: Alastair Grant / Tanjug/AP
.

Taj portret nalaziće se na dve kovanice u specijalnoj seriji koja će slaviti život kraljice Elizabete II, jednoj od pet funti te drugoj od 50 penija, piše Bankar.

Blic preporučuje

Kovanice će "idućih meseci" ući u opticaj, verovatno u decembru, saopštila je kovnica "Royal Mint".

Zvanični kraljev portret na budućim kovanicama rad je Martina Jenningsa.

"Prema tradiciji, portret kralja usmjeren je u levo, u smjeru suprotnom od kraljice Elizabete II na britanskim kovanicama koje su sada u opticaju", navodi "Royal Mint".

Na poleđini komemorativne kovanice od 5 funti biće dva nova portreta Elizabete II, koje potpisuje umetnik Džon Bergdal.

Foto: Sky News / youtube

"Sve britanske kovanice s likom Elizabete II ostaće u opticaju", saopštio je "Royal Mint", ustanova koja je više od 1100 godina zadužena za portrete kraljevske porodice na kovanicama.

U Ujedinjenom Kraljevstvu trenutno je u opticaju 27 milijarda kovanica s likom Elizabete II i one će postupno biti zamenjene, kada se oštete, navodi "Royal Mint".

Želite da vam "Blic Biznis" donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.