Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Невероватне предности цвекле за ваше здравље које нисте могли ни замислити

Сок од цвекле нам помаже да останемо продуктивни боље од било ког енергетског пића.
Фото: Unsplash/Nick Collins

Цвекла је једно од најбољих поврћа. Последњих година постаје све популарнији, често се користи у соковима и смутијима, у комбинацији са разним воћем и поврћем. Ово је добар тренд с обзиром на многе здравствене предности цвекле. Ово поврће је извор природног шећера, а такође је богато калијумом, витамином Ц и фолном киселином. Цвекла је такође богата водом и влакнима.

1. Цвекла је извор влакана

Цвекла је богата влакнима, растворљивим и нерастворљивим. Из тог разлога, помаже у побољшању цревног транзита и борби против затвора. Чак се препоручује да се укључи у дијете за лечење хемороида. Поред тога, једење цвекле помаже у одржавању нивоа шећера у крви и доброг холестерола (ХДЛ). Цвекла се може јести сирова у салатама, кувана или печена. Важно је знати како га кувати како не би изгубила корисна својства. Морате кувати цвеклу са кором. Може се уклонити непосредно пре употребе.

2. Цвекла се бори против високог крвног притиска

Цвекла садржи нитрате који се јављају у природи, који се претварају у азот оксид када се једе. Овај молекул подстиче опуштање и вазодилатацију, што побољшава циркулацију крви и помаже у регулисању крвног притиска током целог дана.

3. Даје енергију

Поред тога што има пуно воде, цвекла има и много протеина. Дакле, уместо да прибегавате енергетским пићима да бисте повећали своју ефикасност, боље је да попијете чашу природног сока од цвекле, који може дати исто тонизујуће дејство на организам. Сок од цвекле може послужити као извор енергије за организам због претварања нитрата у азот оксид. Ово може повећати отпор тела на вежбе високог интензитета.

4. Савезник у борби против упале

Цвекла је важан извор бетаина, хранљиве материје која може да заштити ћелије, протеине и ензиме од стресора из околине. Поред тога, ово поврће даје антиинфламаторна својства која помажу у заштити унутрашњих органа и побољшавају циркулацију крви.

5. Помаже детоксикацију тела

Пигмент који се налази у цвекли, познат као беталин, помаже у процесу детоксикације. Хранљиве материје у цвекли су у стању да се боре против слободних радикала и неопходне су за чишћење виталних органа као што су јетра и плућа.

6. Може имати лековита својства против рака

Конзумирање екстракта црвене репе са водом за пиће може смањити настанак тумора. Верује се да су „заслуге“ фитонутријената и горе поменутих хранљивих материја, које имају способност минерализације.

Jedan osmeh pruža isto zadovoljstvo kao 2.000 čokolada ili dobitak od 20.000 evra u gotovini?

Преузмите андроид апликацију.