Najnovije vesti
Vesti Svet
Izbori u Letoniji: Premijeru se smeši novi mandat

Izbori u Letoniji: Premijeru se smeši novi mandat

U senci sukoba u Ukrajini i velikog rasta cena energenata, Letonci su u subotu izašli na opšte izbore, a prema rezultatima izlaznih anketa, stranka desnog centra Novo jedinstvo letonskog premijera Krišjanisa Karinša trebalo bi da odnese pobedu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Krišjanis Karinš Foto: Toms Kalnins / EPA;
Krišjanis Karinš

Ankete pokazuju da stranka Novo jedinstvo ima podršku 22,5 odsto građana, ispred Ujedinjene liste (Zeleni i regionalne stranke) sa 11,5 odsto i Zelenih i farmera, stranke desnog centra koju podržava 10,9 odsto birača, prenosi Evronjuz.

Ovo bi trebalo da osnaži Karinšove šanse da predsednik Egils Levits, nakon formiranja novog parlamentarnog saziva početkom novembra, zatraži od njega da formira novu vladu.

Ako ove prognoze budu potvrđene zvaničnim rezultatima, Letonija će nastaviti da sa svojim baltičkim susedima Litvanijom i Estonijom utiče da EU zauzme oštriji stav protiv Rusije.

Uoči glasanja, istraživanja javnog mnjenja su pokazala da će Karinševa stranka Novo jedinstvo, koja je na čelu sadašnje četvorostranačke manjinske koalicije desnog centra, verovatno biti pobednik na ovim izborima.