Dostupni linkovi

IAEA poziva Rusiju da oslobodi pritvorenog šefa ukrajinske nuklearke


Generalni direktor IAEA-e Rafael Grossi razgovara sa novinarima nakon što su se on i dio misije IAEA-e vratili iz nuklearne elektrane Zaporižje na obližnjem ukrajinskom kontrolnom punktu, 1. septembar 2022.
Generalni direktor IAEA-e Rafael Grossi razgovara sa novinarima nakon što su se on i dio misije IAEA-e vratili iz nuklearne elektrane Zaporižje na obližnjem ukrajinskom kontrolnom punktu, 1. septembar 2022.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pozvao je na oslobađanje direktora najveće ukrajinske nuklearne elektrane, kojeg je navodno otela ruska vojna patrola.

Poziv Rafaela Grossija 1. oktobra uslijedio je dan nakon što je Ihor Murašov priveden dok je putovao između elektrane u Zaporižju i grada Enerhodara u Ukrajini.

Murašov je "izveden iz automobila i sa povezima na očima odvezen u nepoznatom pravcu", objavio je na Facebooku Enerhoatom, ukrajinska državna kompanija koja rukovodi elektranom Zaporižje.

Grossi je "izrazio nadu da će se Murašov brzo i sigurno vratiti porodici, te da će moći nastaviti da obavlja svoje važne funkcije u elektrani", objavila je IAEA na Twitteru.

Nejasno je tačno zašto je Murašov priveden. Ruske vlasti nisu dale izjavu o pritvoru.

Elektranu Zaporižje i okolinu od marta kontrolišu ruske snage, dok je ukrajinsko osoblje nastavilo da upravlja postrojenjem.

Njezin posljednji reaktor je ugašen u septembru zbog granatiranja u blizini elektrane.

Kijev i IAEA upozorili su na mogućnost ekološke katastrofe zbog sukoba u blizini.

Rusija je odbacila pozive za stvaranje demilitarizovane zone oko elektrane u Zaporižju.

Prošlog mjeseca, IAEA-in odbor guvernera usvojio je rezoluciju kojom se Rusija poziva da prekine sa okupacijom elektrane i da "odmah prekine sve akcije" protiv nje i "bilo kojeg drugog nuklearnog objekta u Ukrajini".

Rusija i Kina glasale su protiv rezolucije.

Da li se Černobilj može ponoviti u Zaporožju?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:00 0:00

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG