Subotička Sinagoga obeležila 120 godina postojanja

koncert-orgulje-subotica-sinagoga
SUBOTICA – Koncertom na orguljama Judite Hajdok, pod nazivom „120.godina protkanih kroz muziku“  obeležen je jubilej, 120 godina postojanja Subotičke Sinagoge.

Prvog oktobra 1902. godine, prvi put su se oglasile orgulje u ovoj velelepnoj građevini, rekao je pozdravljajući prisutne dr Balint Pastor, predsednik UO Fondacije „Subotička Sinagoga“. On je istakao da je zahvaljujući finansijskoj podršci Vlade Republike Mađarske u visini od 3 miliona evra i finansijskoj podršci raznih nivoa vlasti Republike Srbije u iznosu od 750 hiljada evra, uspešno završena obnova i rekonstrukcija Subotičke Sinagoge, kojoj je vraćena osnovna namena, a koja sada ima i nove sadržaje koji su namenjeni svim građanima Subotice. On je tom prilikom rekao da je profesorka Judita Hajdok nadzirala obnovu orgulja u Subotičkoj Sinagogi i da je ona prošle godine kada su radovi završeni, prva i  zasvirala na njima.

Na koncertu upriličenom povodom 120. godina postojanja Sinagoge, Judita Hajdok je izvela kompozicije Johana Sebastijana Baha, Ferenca Lista, Johana Bramsa i drugih kompozitora. U svojoj bogatoj karijeri, Judita Hajdok je imala je koncerte širom Evrope kroz koje je stekla veliko iskustvo na polju zvuka i tehnike sviranja, izučavajući remek dela starih graditelja orgulja. Njeno sviranje orgulja je visoko cenjeno od strane međunarodnih kritičara.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.