Šabić: Informer da ukloni štetan, uznemiravajući i uvredljiv intervju 1Foto: FoNet/ Medija centar

Činjenica da i pored protesta građana i zahteva javnosti da se skandalozni intervju sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem ukloni sa Jutjuba, a vlasnik Informera Dragan J. Vučićević to ne želi da uradi, pokazuje samo stepen njegovog licemerja, odnosno stvarne motive objavljivanja intervjua, na koje su medijska udruženja, novinari, aktivisti i šira javnost ukazivali.

Da je puki senzacionalizam, klik i koji primerak prodatih novina više, jedini motiv vlasnika Informera, a ne ukazivanje na opasnost od silovatelja povratnika (na šta su stručna lica ukazivala odmah nakon njegovog puštanja na slobodu), ne pokazuje samo to što je intervju, urađen mimo svakog etičkog i novinarskog standarda, i dalje u etru, već i Vučićevićevo likovanje i obraćanje „žutim hejterima“ i novinarima, uključujući i Danas, uz optužbe da širimo laži. A da pritom nijednu „laž“ nije naveo. To što je silovatelj priveden nije Informerova pobeda, kako tvrdi Vučićević, već poraz države.

Rodoljub Šabić, advokat i nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja, smatra da je navedeni intervju ispod minimuma standarda, štetan, uznemiravajući i uvredljiv, i to ne samo za žene ili žrtve nasilja, već generalno.

– Takav interviju nije smeo biti objavljen. A pošto je ipak objavljen, mislim da minimum korektnosti i prema standardima novinarstva i prema reakcijama javnosti nalaže Informeru da ga ukloni. Ali naravno da očekivati to od Informera nije ni malo realno. A bez toga, u konkretnoj političkoj i pravnoj konstelaciji mogućnost uklanjanja je praktično nepostojeća – ukazuje Šabić.

Prvo, kako kaže, jer je politička vast sasvim jasno demonstrirala da je na strani Informera.

– Demonstrirala je to i velikim kordonom policije postrojenim naspram mirnih demonstranata i brojnim javnim istupima svojih istaknutih eksponenata. Slično važi i za brzu službenu reakciju tužilaštva na jedan incindent jedne učesnice protesta sa urednikom Informera. Naime, ako tu i postoji sumnja u krivično delo reč je o delu koje se goni po privatnoj tužbi, ne po službenoj dužnosti. Krajnje je neobično da tužilaštvo na to reaguje, pogotovo takvom brzinom i još uz javno saopštenje – ističe Šabić.

Prema njegovim rečima, pravni razlozi munjevitog hapšenja intervijuisanog odmah nakon žestoke reakcije javnosti ostali su nejasni, i veliki deo javnosti ih je doživeo kao “pranje” Informerovog postupka. On dodaje da naše tužilaštvo po pravilu prati raspoloženje izvršne vlasti, pa izvesno nije spremno da preduzme bilo šta protiv Informera.

– Ali sve i da je situacija potpuno drugačija, da je tužilaštvo samostalno, postojeći nekonzistentni pravni okvir na koji bi se Informer sigurno pozivao dodatno komplikuje stvar. Po zakonu, na predlog tužilaštva sud može zabraniti distribuciju odnosno objavljivanje informacija ili ideja. Ali to može samo ako se radi o pozivu na neposredno nasilno rušenje ustavnog poretka ili na neposredno nasilje protiv pojedinca ili grupe lica na osnovu rasne, nacionalne, verske, seksualne i druge opredeljenosti ili nekog ličnog svojstva – ukazuje Šabić.

Naš sagovornik podvlači da Zakon o javnom informisanju i medijima ne predviđa druge razloge.

– Naravno, svi znamo da problem u suštini nije pravni. I bez pozivanja na profesonalnu korektnost, i bez zakona i bez tužilaštva i bez suda interviju bi bio uklonjen bez odlaganja na prvi poziv ili kako on često kaže molbu predsednika Vučića. A pošto ni to nije verovatno i intervju i sve što se u vezi sa njim događa ostaće kao još jedan simptom duboko i sve više podeljenog, antagonizovanog društva – zaključuje Rodoljub Šabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari