');
Blic Biznis

"DA LI TVITER UMIRE?" Obelodanjena prepiska Maska i generalnog direktora kompanije, evo ŠTA JE NALJUTILO milijardera

Poruke između generalnog direktora Tvitera Paraga Agravala i najbogatijeg čoveka na svetu Ilona Maska, dospele su u javnost.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
. Foto: AP/ Matt Rourke, AP/ Ellian Raffoul, AP/ Richard Drew, AP/ Gregory Bull / Ringier
.

Nedavno objavljene poruke pokazale su da je njihov odnos bio idealan na početku, a da se zatim dramatično pogoršao.

Blic preporučuje

Krajem marta postalo je jasno da je Mask zainteresovan za kupovinu Tviterovih akcija i mesta u odboru kompanije.

Foto: Susan Walsh / Tanjug/AP

Serija tekstualnih poruka, koja je otkrivena na sudu u Delaveru, sugeriše da su se čelnici dve kompanije nakratko "povezali", zbog njihove zajedničke ljubavi prema inženjeringu.

Prepiske koje su postale javne, dale su uvid u pažljive pregovore koji su se vodili privatno.

"Volim naše razgovore"

- Hej Ilon, odlično je biti direktno povezan, voleo bih da ćaskamo - napisao je Agraval 27. marta, preneo je BBC.

Dokumenti pokazuju da se Masku dopala poruka i da su se dogovorili da se sastanu oko 20 sati.

Nekoliko dana kasnije, 31. marta, dogovorili su večeru u blizini San Hozea. U poruci Breta Tejlora, predsedavajućeg odbora Tvitera, piše da je Masku predložena lokacija u blizini aerodroma, za koju je rekao da je dom traktora i magaraca.

- Najčudnije mesto na kome sam nedavno imao sastanak - rekao je Mask.

Nakon toga, Agraval je rekao da je večera bila "nezaboravna iz više razloga", dodajući da je "zaista uživao".

Kada je nekoliko dana kasnije objavljeno da će se Mask pridružiti odboru, Agraval je rekao da je "uzbuđen". U jednoj od tekstualnih poruka, Mask je napisao: "Volim naše razgovore!", preneo je Asošiejted pres.

- Pisao sam softver za teške uslove rada 20 godina, mnogo bolje se povezujem sa inženjerima koji su u stanju da rade hardkor programiranje nego sa tipovima menadžera programa/MBA - napisao je Mask.

- U našem sledećem razgovoru tretirajte me kao inženjera umesto kao izvršnog direktora i da vidimo gde ćemo stići - odgovorio je Agraval.

Istog dana, Mask je poslao poruku Agravalu rekavši da ima "tonu ideja", ali da ga obavesti ako "previše naporan".

- Samo želim da Tviter bude maksimalno neverovatan - dodao je.

Dva dana kasnije katastrofa: "Da li Tviter umire"

Međutim dva dana kasnije, 9. aprila, stigao je Maskov sudbonosni tvit, u kojem je javno sugerisao da platforma nestaje: "Da li Tviter umire", što je uticalo na njihov odnos.

Agraval je navodno ispitivao Maska u porukama o njegovoj javnoj kritici Tvitera i opisao komentar kao beskorisan i "unutrašnje ometanje".

Poznato je da Mask ne voli da mu se govori šta da radi, posebno da li i šta može da tvituje.

Ne možemo biti sigurni šta se desilo iza kulisa, ali izgleda da je ova poruka razbesnela Ilona. Nekoliko sati kasnije, usledila je salva razdražljivih poruka, prenosi BBC.

- Šta ste uradili ove nedelje? - pitao je Agraval. Na to je Mask odgovorio za manje od minut, da ne ulazi u odbor i da je to gubljenje vremena.

Sud u Delavaru donosi odluku

Tviter je tužio milijardera kako bi ga naterao da kupi kompaniju. Do ovoga je došlo jer je Mask iznenada objavio da odustaje od predložene kupovine Tvitera od 44 milijarde dolara. Tvrdio je da kompanija nije dala informacije o broju lažnih i neželjenih naloga na platformi.

Sudski spor u Delaveru sredinom oktobra odlučiće da li će mu biti dozvoljeno da ode - ili će biti primoran da kupi kompaniju.

Poruke pokazuju da je odnos između generalnog direktora Tvitera i Maska prekinut mnogo ranije. One takođe sugerišu da će, ako Mask bude primoran da kupi Tviter, Agraval morati da potraži drugi posao.