Dostupni linkovi

Nemačka obećala Ukrajini protivvazdušni sistem


Nemački kancelar Olaf Šolc ispred protivavionskog tenka Gepard poslatog Ukrajini
Nemački kancelar Olaf Šolc ispred protivavionskog tenka Gepard poslatog Ukrajini

Nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht (Christine Lambrecht) nenajavljeno je u subotu, 1. oktobra, posetila ukrajinski lučki grad Odesu, gde se sastala se sa kolegom Aleksijem Reznjikovim, a jedno vreme je bila primorana da ode u sklonište nakon što su se oglasile sirene za vazdušni napad.

Lambrehtova je posetila gradsku luku iz koje se transportuju žitarice te izvršila inspekciju protivavionskog tenka Gepard koji je obezbedila njena zemlja da pomogne Ukrajincima u odbrani od ruske invazije.

Ona je rekla da će protivvazdušni tenk pomoći u zaštiti "kritične infrastrukture" i odbrani od ruskih vazdušnih napada.

Dodala je da će prva jedinica obećanog kopnenog protivvazdušnog sistema Iris-T SLM biti isporučena u narednim danima.

Ukrajina bi trebalo da dobije četiri sistema Iris-T SLM. Sistem se sastoji od četiri vozila -- jedinice za kontrolu vatre i tri raketna bacača -- dizajniranih da zaštite od napada iz vazduha.

Berlin je do sada isporučio Ukrajini oružje u vrednosti od 719 miliona dolara.

Ipak, nemačka vlada je kritikovana – ponekad čak i u domaćoj javnosti – zbog nespremnosti da Ukrajini obezbedi teško naoružanje, dok su druge članice NATO to činile.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba prošlog meseca osudio je Berlin zato što je odbio da obezbedi Ukrajini tenkove Leopard i borbena vozila Marder koje je Kijev tražio, dok pokušava da potisne ruske snage sa teritorije koje su okupirale na istoku i jugu zemlje.

"Razočaravajući signali iz Nemačke dok su Ukrajini potrebni Leopardi i Marderi sada - da bi oslobodili ljude i spasili ih od genocida. Ni jedan racionalan argument zašto se ovo oružje ne može isporučiti, samo apstraktni strahovi i izgovori", rekao je on u neobično oštrom komentaru na Tviter 13. septembra.

"Čega se Berlin plaši a Kijev ne?" dodao je on.

Berlin je odbio zahtev Kijeva za borbene tenkove u trenutku kada neki analitičari kažu da Ukrajina stiče prednost u borbi protiv okupatorskih ruskih snaga i da bi im visokotehnološka borbena vozila dala još veći zamah.

Lambrehtova je tada rekla da nijedna druga država trenutno ne isporučuje takva vozila i da Nemačka to neće učiniti jednostrano. Tokom posete Odesi, Lambretova je ponovo rekla da će Nemačka nastaviti da koordiniše aktivnosti sa svojim partnerima o tako važnim odlukama.

Prethodno je Lambrehtova posetila Moldaviju i obećala joj vojnu pomoć jer je zvanični Kišinjev podozriv prema namerama Rusije koja ima vojni kontigent u moldavskoj separatističkoj regiji Pridnjestrovlje.

Izvor: Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa i Dpa
XS
SM
MD
LG