Gitarista grupe Talking Heads: Mislili smo da ćemo u Jugoslaviji završiti u zatvoru

Nekadašnji gitarista i klavijaturista sastava Talking Heads Džeri Harison kaže da su se njegove kolege i on plašili odlaska u zatvor prilkom jednog gostovanja u tadašnjoj Jugoslaviji.
U intervjuu njujorškom muzičkom časopisu Spin, govoreći o iskustvima sa "najluđe koncertne nedelje" tokom turneje početkom osamdesetih, Harison se prisetio nastupa u Zagrebu, gde im je predgrupa bio bend Tom Tom Club.

Prema Harisonovim rečima, klavijaturista te grupe Tajron Dauni imao je u to vreme "priličnu zavisnost od kokaina".

"Kad smo došli iza Gvozdene zavese kokain, naravno, odjednom više nije bio dostupan. Kad smo stigli do Zagreba, Tajron je postajao stvarno uznemiren. Neko je hteo da nas intervjuiše, pa sam pošao s njim, a on je počeo da priča sve luđe i luđe, o LSD iskustvima i slično", prisetio se muzičar.
 
Prema njegovim rečima, dodatan problem su bili zahtevi za fotografisanje za koje je pomislio da bi američke muzičare moglo staviti u kompromitujući položaj.
 
"Iznenada sam pomislio: 'Čekaj malo! Napraviće priču o degenerisanim zapadnjacima koji su došli da kvare mladost Jugoslavije, koja je u to vreme bila još pod Titom. Rekoh: 'Vidim šta radite, intervju je gotov!'", prisetio se muzičar.
 
Nakon koncerta u zagrebačkom Domu sportova, za koji je Harison rekao da je prošao sjajno, bend se spremao za let iz Jugoslavije kada je "Tajron otkačio i počeo da urinira svuda po aerodromu".
 
"Mislili smo: 'Ići ćemo u zatvor u Jugoslaviji'. Na sreću naš turistički vodič je bio na našoj strani jer nije želeo mrlje na poslu", rekao je Harison.
 
Prema njegovim rečima, Dauni je iz Zagreba poslat avionom na Jamajku.
 
Talking Heads su 27. jula 1982. godine nastupali u Zagrebu, a prethodno 26. jula na beogradskom "Tašmajdanu".
  • Šomara

    02.10.2022 18:32
    Koncert je bio u Pioniru, a ne na Tašmajdanu, kako je trebalo da bude. Bilo je najave lošeg vremena i koncert je prebačen u halu. Bio sam, pa znam...
  • Realista

    02.10.2022 13:44
    da, zakon...
    Da je gitarista pišao po aerodromu bilo gde u demokratskom i slobodnom svetu u momentu bi ga demokratski uhapsili ali eto, u Jugi je mogao i to...
  • S21

    02.10.2022 11:26
    Koja crna "gvozdena zavesa"...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.