01. oktobar  2022. 16.22  | Izvor: Tanjug

Drugi protest ispred "Informera" zbog intervjua sa silovateljem

BEOGRAD -

Ispred redakcije dnevnog lista "Informer" na Terazijama danas je organizovan još jedan protest zbog objavljivanja intervjua sa serijskim silovateljem, sa koga je zatraženo povlačenje intervjua i primena etičkog kodeksa novinarstva kada je u pitanju izveštavanje o ženama žrtvama nasilja.

Sa protesta, na kome su uglavnom bile žene, zatraženo je i da se uskrati budžetsko finasiranje medijima koji neetički izveštavaju, kao i da se nadležne institucije više angažuju kako bi se nasilje nad ženama sprečilo.

tan2022, 10, 1, 13292465, 3

Demonstranti su nosili transparente na kojima piše "Ženski svet je moguć", "Nijedna više", "Želimo ti žensku revoluciju", "Ženska trauma nije izvor prihoda", "Ako se plašiš mraka, zapalićemo ovaj grad", "Hoćemo sigurnost, ne strah".

Skupu u organizaciji "Ženske solidarnosti" prisustvovali su i predstavnici javnog i političkog života.

Po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu juče je određeno zadržavanje Igoru Miloševiću, ranije osuđivanom za silovanje, zbog ugrožavanja sigurnosti novinarki "Informera" koje su radile sa njim intervju 27. septembra.

Milošević je više puta osuđivan zbog silovanja i on je pre nekoliko dana, nakon što je odslužio kaznu od 15 godina, izašao iz zatvora, posle čega je Informer objavio intervju sa njim.

Ispred redakcije tog lista u sredu je organizovan prvi protest u organizaciji Ženske solidarnosti što je ocenjeno kao uvreda za žrtve i doprinosi relativizaciji takvih zločina.