Delegacija iz nemačkih gradova Guben-Gubin i Kotbus u Skupštini Grada

NOVI SAD – Predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović, sa članovima delegacije Grada Novog Sada, danas je razgovarala sa delegacijom iz nemačkih gradova Guben-Gubin i Kotbus.

Petočlanu delegaciju iz Nemačke predvodio je Carsten Jacob generalni direktor evroregije Špre Najse Bober (Spree-Neiße-Bober), a prisutni su bili i Dieter Friese potpredsednik AEBR, Fred Mahro Gradonačelnik nemačkog grada Guben, Dr. Markus Niggemann zadužen za finansije grada Kotbusa i Torsten Bertram član gradskog veća Kotbus.

Predsednica Skupštine Grada Marinković Radomirović je pozdravila goste ispred Grada Novog Sada, u ime Gradonačelnika Miloša Vučevića, kao i ispred Skupštine Grada i u svoje lično ime i izrazila spremnost za uspostavljanje saradnje i razmenu iskustava sa gradovima Guben-Gubin i Kotbus.

Marinković Radomirović se zahvalila na današnjoj poseti i interesovanju za mnoge značajne teme koje podjednako mogu biti relevantne za obe strane. Razmenjujući iskustva možemo sagledati sve vidove moguće saradnje – naglasila je predsednica Skupštine.

Na samom početku sastanka prisutni su pogledali kratku video-prezentaciju Novog Sada, a zatim i prezentaciju koju su pripremili gosti, da bi na najbolji mogući način videli lepote i potencijale ovih gradova.

Povod za dolazak predstavnika ova dva nemačka grada u naš grad je održavanje Konferencije Asocijacije evropskih pograničnih regiona koja će se održati u Novom Sadu, ali je izražena želja za organizovanjem sastanka na kojem bi bilo zastupljeno više tema.

Gosti su se zahvalili na ljubaznom prijemu i izrazili interesovanje za prekograničnu saradnju, rad Univerziteta i mogućnost za ekonomsku saradnju i predstavljanje Novog Sada kao Evropske prestonice kulture. Takođe, kako je na sastanku rečeno, zainteresovani su i za temu politike prema nacionalnim manjinama u Novom Sadu i Vojvodini, imajući u vidu da su Guben-Gubin zapravo gradovi blizanci sa nemačko-poljske granice i da u njima žive i brojne nacionalne manjine, između ostalih i Lužički Srbi.

Tokom sastanka razgovarano je i o politici prema nacionalnim manjinama u Novom Sadu i Vojvodini, a Marinković Radomirović je objasnila da Grad Novi Sad na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem pruža veliku podršku u ostvarivanju ustavno garantovanih prava i sloboda pripadnika nacionalnih manjina.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik gradonačelnika zadužen za međunarodnu saradnju, Aleksandar Petrović, Milenko Malešev, direktor Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj, prorektor za nastavu i studentske aktivnosti Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Đorđe Herceg i Đula Ribar, rukovodilac Sektora podrška programa ispred Fondacije „Novi Sad-Evropska prestonica kulture 2022“ godine.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.