Najveća svetska kolekcija skulptura u terakoti nalazi se u Kikindi

KIKINDA – Kikinda je mesto na severu Banata u kojem se nalazi najveća svetska kolekcija skulptura u terakoti, a možete ih videti u muzeju savremene umetnosti „Terra“ u tom mestu, otvorenom za posetioce 2017. godine.

U fundusu Muzeja „Terra“ na više od 2.000 kvadrata trenutno se nalazi se oko 1.000 skulptura u tehnici terakote koju je u prethodnih 40 godina stvaralo blizu 300 skulptora iz 44 države.

Verica Nemet, kustoskinja Muzeja dočekala je ekipu našeg portala i sprovela nas kroz ovaj jedinstveni muzej smešten u nesvakidašnjem prostoru, rekonstruisanom nekadašnjem manježu kikindske kasarne iz 1895. godine.

 

Ulaz u Muzej Terra u Kikindi

 

„U Kikindi, za mesec dana, uvek jula, u ogromnom ateljeu, a bivšem pogonu kikindske Fabrike crepa Toza Marković, petoro do osmoro vajara iz celog sveta stvori po jedno monumentalno delo i dva manja komada. I tako je još od 1982. godine. Čast da iskažu svoj stav o svetu imalo je do sada blizu 300 skulptora iz 44 države, ostavljajući Terri u amanet više od 1.000 radova. Kada posmatramo istoriju umetnosti od 80-ih godina do danas smatramo da kolekcija koju imamo je najveća kolekcija skulpture u terakoti. Tačan broj se još utvrđuje, ali je i ovako ne baš sasvim precizan – rekordan u odnosu na svetske kolekcije dela od keramike“, saznajemo od Verice Nemet.

 

Muzej Terra, Kikinda

 

Među umetnicima Internacionalni simpozijum skulpture u terakoti velikog formata Terra u Kikindi je veoma prestižni događaj, jer kako kažu, na Planeti nema boljeg mesta za rad u glini od Kikinde.

„Pravo učešća na Simpozijumu uručuje se samo jednom u karijeri“, objašnjava Verica Nemet, kustoskinja Muzeja.

 

Verica Nemet, kustoskinja

 

Otvaranjem Muzeja „Terra” u Kikindi decembra 2017. godine u nekadašnjoj zgradi manježa kikindske kasarne, ostvarena је višedecenijska želja i plan pokretača Internacionalnog simpozijuma skulptura u terakoti „Terra” da se vajarski radovi trajno prezentuju u gradu u kojem su nastali. Ideja o Muzeju stara je koliko i sam Simpozijum, a razvijala se uporedo s konstantnim povećanjem broja skulptura koje su realizovane tokom tradicionalnih simpozijumskih okupljanja.

 

Muzej Terra, Kikinda

 

U Muzeju „Terra” u Kikindi posetiocima ove jedinstvene institucije obezbeđena je mogućnost sagledavanja stanja skulpture na prekretnici vekova i milenijuma.

Na inicijativu osnivača Internacionalnog simpozijuma skulptura u terakoti velikog formata „Terra”, profesora i akademskog vajara Slobodana Kojića, kikindska opština od Vojske Srbije otkupila je staru kasarnu, promenila joj namenu i predala je Centru „Terra” za Muzej.

 

 

„Za adaptaciju zgrade manježa u muzejsko-galerijski prostor projekat je načinila arhitekta Aranka Blat, koja je dosledno i verodostojno ispoštovala autentični izgled ove građevine. Celoviti, dobro organizovani, arhitektonski atraktivni i kompaktni prostor manježa površine oko 2.100 kvadratnih metara, s dobrim prirodnim svetlom i adekvatnim veštačkim osvetljenjem, pretvoren je u idealan muzejski prostor koji je potpuno adekvatan specifičnostima terakotnih skulptura, pogotovo zbog činjenice da u izložbenoj postavci Muzeja „Terra” dominiraju skulpture monumentalnih formata“, kaže Verica Nemet.

 

Muzej Terra, Kikinda

 

Radovi na rekonstrukciji objekta otpočeti su 2012. godine. Potpuna rekonstrukcija izložbenog i aneksnog prostora Muzeja „Terra” završena je 2017. godine.

Postavka ne ističe hronološki sled, ali pruža mogućnost da se prate određene promene u radu i tehnici do kojih je dolazilo tokom četiri decenije postojanja Internacionalnog simpozijuma skulpture „Terra”. Tako se smenjuju radovi galerijskog formata – okupljeni u četiri ugaona prostora Muzeja, sa monumentalnim i intimnijim skulpturama, postavljenim na postamente ili neposredno na pod, bez podele po generacijama ili nacionalnosti vajara, bez grupisanja po temama ili stilovima. To omogućuje spontan doživljaj svake od izloženih skulptura, utisak aktivnog prostora i žive, radne atmosfere kakva vlada na Simpozijumu „Terra”.

 

 

Gotovo svaki učesnik Simpozijuma je predstavljen bar po jednim delom, što daje mogućnost da se prikažu veoma različite poetike kako srpskih i jugoslovenskih tako i svetskih umetnika posvećenih radu u ovom plemenitom materijalu.

Zato i ne čudi što je Muzej TERRA izabran od strane Ministarstva kulture Republike Srbije kao jedan od tri vodeća muzeja Srbije da predstavlja savremenu umetničku scenu Srbije u Budimpešti od 5. do 9. oktobra.

 

 

GalerijaBel Art i Asocijacija umetničkih galerija Srbije (AUGS) organizuju veliki projekat predstavljanja savremene umetničke scene Srbije u Budimpešti, na sajmu umetnosti Art Market Budapest, organizujući poseban program Srbija u fokusu – MOST SRBIJA. Na sajmu će se predstaviti osam galerija (Bel Art, Rima,X Vitamin, B2, Štab, Novembar, Monolog i Sanjaj), tri vodeća muzeja (MSUV, MSUB, TERRA), kao i dva specificna umetnička projekta (Art Klinika i Art & Nature).

 

Muzej Terra, Kikinda

 

Ovaj projekat je najveći događaj kulturne diplomatije u inostranstvu poslednjih nekoliko decenija i odvija se pod Pokroviteljstvom Ministarstva kulture iinformisanja Republike Srbije, te će manifestaciju otvoriti dva ministra kulture – Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Republike Srbije i János Csák, ministar kulture i inovacija Republike Mađarske.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.