Nagrada za najbolju mušku epizodnu ulogu nosiće ime legendarnog glumca: Zlatna antena po Žiki Milenkoviću

01.10.2022

14:00

0

Karijeru je otpočeo u Niškom narodnom pozorištu

Nagrada za najbolju mušku epizodnu ulogu nosiće ime legendarnog glumca: Zlatna antena po Žiki Milenkoviću
zivojin zika milenkovic imdb - Copyright Printscreen/imdb

Još jedna nagrada Zlatna antena na Festivalu drama i serija FEDIS nosiće ime po značajnoj ličnosti koja je ostavila dubok trag na srpskoj i jugoslovenskoj glumačkoj sceni.

Zlatna antena za najbolju mušku epizodnu glumačku rolu nosiće naziv po legendarnom glumcu Živojinu Žiki Milenkoviću.

Živojin „Žika“ Milenković (Niš, 26. januar 1928 — Beograd, 18. mart 2008) bio je srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac.

Printscreen/YouTube
 

Glumačku karijeru otpočeo je u Niškom narodnom pozorištu, a kasnije je prešao u Beogradsko dramsko pozorište gde je glumio do penzionisanja. Jedno vreme u Nišu bio je i profesor književnosti.

Milenković je igrao u više od 30 filmova, oko 150 pozorišnih predstava i u više od 300 radio i TV emisija (drame i serije), po kojima je i najpoznatiji.

Televizijsku karijeru otpočeo je u TV drami „Tri amorove strele“ 1959-te godine, a njegova poslednja uloga bila je u TV seriji „Stižu dolari“ 2004-te godine.

Naša publika ga pamti pre svega kao: Cvetka u seriji „Ljubav na seoski način“, Načelnika Vasića u „Više od igre“, Voju Kecmana u Složnoj braći, Garca u Srećnim ljudima, Trajka Gavrilovića u Porodičnom blagu, ali najviše kao Sotira Šurdilovića Soću u Vrućem vetru.

Printscreen/imdb
 

Pre Žike Milenkovića, nagrade Zlatna antena ponele su ime po: Ljubiši Samardžiću za najbolju glavnu mušku ulogu, Mileni Dravić za najbolju glavnu žensku ulogu i Radmili Živković Savićević za najbolju epizodnu žensku ulogu.

Nagrade Zlatna antena dodeljuju se na osnovu mišljenja Stručnog žirija od pet članova i Strukovnog žirija od sedam članova u 13 kategorija.

Nagrade publike dodeljuju se za najgledaniju seriju iz Srbije, za najpopularniju seriju iz regiona i za glumački par kompanije Novosti.

Promo
 

Prvi festival TV serija u Evropi održava se po 12-ti put od 4. do 6. oktobra u Domu omladine Beograda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike