Vesti

0

Vučić sa Micotakisom o projektima za prevazilaženje energetske krize i evropskom putu Srbije

Autor: IG

Izvor: Beta

Vučić sa Micotakisom o projektima za prevazilaženje energetske krize i evropskom putu Srbije

Izvor: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Sofiji sa predsednikom Vlade Grčke Кirjakosom Micotakisom, sa kojim je razgovarao o projektima i planovima za prevazilaženje energetske krize, ali i o evropskom putu Srbije i aktuelnoj situaciji u regionu, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Vučič i Micotakis su razgovarali na margini ceremonije povodom puštanja u rad gasnog interkonektora Bugarska - Grčka.

Sagovornici su se saglasili da Evropa prolazi kroz jednu od najtežih energetskih kriza u istoriji i da zajednički projekti, poput izgradnje gasnog interkonektora Bugarska-Grčka, predstavljaju siguran način za stabilno snabdevanje ovim energentom, navodi se u saopštenju.

Vučić je istakao da je za Srbiju, koja nastavlja da beleži snažan industrijski i ekonomski rast i stalan priliv stranih investicija uprkos globalnoj krizi, od ključnog značaja da obezbedi energetsku sigurnost za građane i privredu. U tom kontekstu, zajednička borba za energente predstavlja imperativ ne samo za zemlje regiona, već i za sve evropske zemlje koje su bez izuzetka pogođene negativnim efektima krize.

Vučić je zahvalio premijeru Micotakisu na podršci Grčke Srbiji da se snabdeva gasom u paketu sa zemljama Evropske unije, što bi joj, kako je rekao, donelo dodatnu stabilnost u predstojećem periodu, ali i na tome što razume poziciju Srbije.

Vučić je naglasio da evropski put ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, dodavši da u aktuelnoj geopolitičkoj situaciji Srbija ostaje pođednako posvećena očuvanju teritorijalnog integriteta i poštovanju međunarodnog prava.

Vučić je još jednom zahvalio Micotakisu na podršci Grčke suverenitetu Srbije rekavši da je takav dosledan stav od ogromnog značaja za Srbiju.

Vučić i Micotakis su se saglasili da su bilateralni odnosi na izuzetno visokom nivou i da će nastaviti zajednički da rade na njihovom dodatnom unapređenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR