Bajden se u besu direktno obratio Putinu: Branićemo svaki pedalj NATO teritorije!

01.10.2022

13:17

0

Američki predsednik nazvao je reči i pretnje svog ruskog kolege „nepromišljenim" i dodao da Putin „neće uspeti da nas uplaši"

Bajden se u besu direktno obratio Putinu: Branićemo svaki pedalj NATO teritorije!
Džo Bajden - Copyright AP Photo/Susan Walsh

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden upozorio je Rusiju da se Vašington neće uplašiti zbog bezobzirnih pretnji nakon što je Vladimir Putin proglasio aneksiju četiri regiona Ukrajine.

U petak je, kako piše Si-En-En, izgledalo da je Putin uputio prikrivenu pretnju da će upotrebiti nuklearno oružje za odbranu tih regiona. On je rekao da će oni „zauvek" biti ruski, dok je Ukrajina obećala da će ih osloboditi.

Šef NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je taj potez Rusije „najozbiljnija eskalacija od početka rata".

U govoru koji je održao u Moskvi ruski lider je tvrdio da su građani istočnih ukrajinskih regiona Donjecka i Luganska, kao i Hersona i Zaporožja na jugu glasali da budu „uz svoj narod, svoju domovinu“.

On je mislio na referendume održane u regionima krajem prošlog meseca, ali su Ukrajina i zapadne vlade osudile glasanje kao lažno.

Putin je u većem delu govora kritikovao Zapad. On je rekao da su SAD napravile „presedan" upotrebom nuklearnog oružja protiv Japana na kraju Drugog svetskog rata, što su mnogi u Vašingtonu shvatili kao očiglednu pretnju.

Profimedia
 

Putin je prošle nedelje rekao da njegova zemlja ima „razna oružja za uništavanje“ i da će „koristiti sva dostupna sredstva“, dodajući: „Ne blefiram“.

Kremlj je jasno stavio do znanja da će se svaki napad na regione na koje Rusija polaže pravo smatrati napadom na rusko tlo, signalizirajući eskalaciju rata.

Bajden: Branićemo svaki pedalj NATO teritorije

Američki predsednik oglasio se u petak, nazvavši reči i pretnje svog ruskog kolege „nepromišljenim" i dodajući da Putin „neće uspeti da nas uplaši".

- Amerika i njeni saveznici neće biti zastrašeni - rekao je predsednik Bajden u Beloj kući.

Zatim se direktno obratio ruskom predsedniku, upirući prstom u kameru.

- Amerika je potpuno spremna, sa našim NATO saveznicima, da brani svaki pedalj teritorije NATO - rekao je on, govoreći o zapadnom bezbednosnom bloku.

AP Photo/Susan Walsh
Džozef Bajden

- Gospodine Putine, nemojte pogrešno da razumete ono šta govorim: svaki pedalj! - dodao je on.

Ubrzo nakon toga Bajdenov najviši zvaničnik za nacionalnu bezbednost rekao je da, iako postoji šansa da Moskva pribegne nuklearnom oružju, izgleda da ne postoji neposredna pretnja.

Ukrajina je pokrenula proceduru za brzo pridruživanje NATO ubrzo nakon Putinovog govora.

Posle kriznog sastanka ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, Vladimir Zelenski je rekao da je Kijev dugo bio „de fakto“ član bezbednosnog bloka i optužio je Moskvu za prekrajanje granica „koristeći ubistva, ucene, maltretiranje i laži“.

Zelenski je obećao da će osloboditi sve ukrajinske teritorije, uključujući Krim, južno ukrajinsko poluostrvo koje je Rusija anektirala 2014. Osim toga, odbacio je i bilo kakve dalje pregovore sa Putinom.

U međuvremenu, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nije bio voljan da bude priiča mnogo o potencijalnom članstvu, rekavši da je odluka o tome u rukama 30 članica bloka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike