Srbiji će progledati kroz prste: EK će dozvoliti prolazak ruske nafte Janafom

01.10.2022

08:31

0

Autor: 24sedam

Evropska unija dopušta mogućnost da Srbija bude izuzeta iz dela sankcija Rusiji koja se odnose na dopremanje ruske nafte brodovima, odnosno preko hrvatskog naftovoda

Srbiji će progledati kroz prste: EK će dozvoliti prolazak ruske nafte Janafom
Tan2022-5-27_113855937_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Beograd će moći da putem Janafa (Jadranskog, ranije Jugoslovenskog naftovoda) uvozi sirovu rusku naftu, piše „Jutarnji list“ koji je imao uvid u dokumenta Evropske komisije.

Petina nafte nam dolazi iz Rusije

Srbija naftu za preradu u Rafineriji NIS-a (tj, ruskog „Gaspromnjefta“) u Pančevu dobija preko naftovoda Janaf ali to je samo petinom nafta s formalnim poreklom iz Rusije. Čak i kada se kupuje ruska nafta to se ne radi direktno od „Gaspromnjefta“ već preko veletrgovaca na svetskom tržištu kao što to rade i druge petrohemijske kompanije.
Posebno je pitanje šta je „ruska nafta“, pošto se od uvođenja sankcija velike količine ruske nafte na tržištu meša u terminalima na Bliskom istoku (Irak) i u Aziji sa drugom naftom i takav „blend“ se legalno prodaje i u EU.

Ustupak Srbiji daće se zbog zaštite energetska sigurnosti Zapadnog Balkana, javlja Hina.

U predlogu rešenja o novom paketu sankcija Rusiji, postoji tačka koja se tiče Srbije, Hrvatske i čitavog regiona Zapadnog Balkana.

Pozivajući se na zaštitu energetske sigurnosti u tom regionu, predlaže se mogućnost izuzeća zabrane prevoza sirove ruske nafte preko Hrvatske za Srbiju, piše dnevnik.

Evropska komisija i visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost pripremili su prijedlog novog paketa sankcija protiv Rusije, o kojem su juče raspravljali stalni predstavnici zemalja članica u COREPER-u.

Cilj EU je da se pooštre sankcije protiv Rusije, dodajući na listu zabranjenog ili ograničenog i nove proizvode ali pojačati sankcije za pojedince ili preduzeća i u EU koji pružaju usluge ruskoj vladi ili preduzećima iz Rusije.

Novina je da se, uz postavljanje ograničenja cene za rusku sirovu naftu, predlaže i sankcionisanje prevoznika koji bi prevozili takvu naftu za treće zemlje izvan EU.

Međutim , kako je otpor ovoj odredbi veoma jak, pogotovo Grčke koja drži polovinu svetske flote, predviđeno je izuzeće za tankere registrovane u zemljama EU za prevoz sirove ruske nafte za kupce u trećim državama.

Ti tankeri će moći da voze rusko crno zlato ali samo ako cena te nafte bude na nivou ograničene cene koju će odrediti EU s partnerima (SAD).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike