');
Biznis Tehnologija
TEHNOLOŠKE KOMPANIJE OTKAZUJU PROJEKTE Evo šta sve možemo očekivati u budućnosti, jer globalna recesija izgleda neizbežno

TEHNOLOŠKE KOMPANIJE OTKAZUJU PROJEKTE Evo šta sve možemo očekivati u budućnosti, jer globalna recesija izgleda neizbežno

Nedavna gomila otkazanih projekata Big Tech-a, reorganizacije osoblja i poziva na 'efikasnost' nije slučajnost. Rastuće kamatne stope fokusirale su investitore na kratkoročnu profitabilnost, a kompanije poput Amazona, Alphabet, Meta i Snap reaguju.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
 Foto: Tanuha2021, Sundry Photography / shutterstock

Ovo skraćivanje signalizira početak nove ere za Big Tech, one u kojoj beskonačna potrošnja na sutra ustupa mesto nemilosrdnoj pažnji na danas. U ovoj eri, Big Tech će postati efikasniji i profitabilniji, ali i ranjiviji. Izazovi konkurencije koji bi inače mogli biti odbačeni u doba lakog novca postaće teže odbraniti se. I drugi, ranije nezamislivi događaji su sada verodostojni, posebno pošto Federalne rezerve signaliziraju svoje interesovanje za agresivnije povećanje kamatnih stopa, piše Biznis Insajder.

Blic preporučuje

Evo šta možete očekivati dok ove kompanije smanjuju svoje daleke ambicije i koncentrišu se na svoju srž:

Povećana ranjivost na spoljne izazove

Trajni uspeh Big Tech-a je proizvod njegove sposobnosti da ponovo pronalazi. Microsoft je danas relevantan jer je prihvatio oblak na račun Vindovsa. Amazon je počeo kao knjižara, ali sada štampa novac putem veb servisa. Google pretraživač transformisan u pretraživač i operativni sistem za mobilne uređaje. Ali kladiti se na dugoročne projekte danas je teže. Pogledajte samo Metu, čije je metaverzalno trošenje pomoglo da cena akcija padne za 57% ove godine. Kada kompanije troše manje na buduće reinvencije, one otvaraju vrata izmeštanju. To je rizik. „Njihovi veliki konkurenti za tri godine će biti izgrađeni upravo sada“, rekao je jedan bivši zaposlenik Snapa. „I gotovo ništa ne mogu da urade povodom toga.

Kako tehnološki giganti rade na tome da postanu efikasniji, oni takođe mogu izgubiti svoje zaposlene, a kompanije pune ljudi koji rade na „bezbednim“ projektima često postaju manje inovativne. Meta, na primer, menja odeljenja usred „nemilosrdnog određivanja prioriteta“ i daje nekim zaposlenima 30 dana da pronađu nove timove ili odu. „Ako ste u jednom od ovih zaista jedinstvenih timova, možda to zapravo nije dobar meč u okviru kompanije“, rekao je Rahul Pandei, koji je radio na Metinom portalu do januara. „To je blag način otpuštanja ljudi. Ovo ne sluti dobro za zaposlene koji su spremni da pokušaju projekte koji možda neće funkcionisati, gde se često pojavljuju najbolji izumi.

Dublja povezanost

Kada su kamatne stope zapravo bile nule, dolar u ruci nije ništa vratio tokom vremena, tako da su pronalazači dali tehnološkim gigantima slobodu da ulože milijarde u inicijative koje verovatno neće odmah ispasti. Sa rastućim stopama, sada postoji oportunitetni trošak za taj novac. Tako velike, dugoročne opklade su sada značajnije nego ikad. Metina metaverzalna opklada mora da funkcioniše . Ako je pogrešno - ili signalizira da je izgubilo čak i malo vere u svoju viziju - stvari bi mogle postati ružne.

Odlična kratkoročna profitabilnost

Nisu sve loše vesti. Kompanije kao što su Alphabet i Meta troše toliko na istraživanja i eksperimente da mogu značajno smanjiti i izbeći kratkoročne posledice. „Možete da smanjite 20% svojih troškova ako ste Alfabet ili Meta, verovatno bez ikakvog vidljivog uticaja na kratkoročne finansijske rezultate osim veće kratkoročne profitabilnosti“, rekao je Brajan Vizer, globalni predsednik za poslovnu inteligenciju u oglasnoj agenciji GroupM. U ovom trenutku, ove kompanije će verovatno usrećiti Volstrit i promeniti narativ oko pada cena akcija.

Odlična kratkoročna konkurentnost

Kako se tehnološki giganti fokusiraju na svoje osnovne poslove, oni bi takođe trebalo da imaju kratkoročne prednosti u odnosu na startapove u kasnoj fazi koji žele da se takmiče sa njima. Izvori finansiranja ovih startap-ova presušuju, a mnogi još nemaju dobru poslovnu disciplinu, što oduzima veliku pažnju Big Tech-u. „Moji prijatelji koji su radili na seriji C, seriji D, koji su možda pokušavali da optimizuju rast i imali su lošu kratkoročnu ekonomiju jedinice, bivaju slomljeni“, rekao je Pandi. „Kompanije kao što su Gugl ili Meta, oni će preživeti.

Velike promene rukovodstva

A sada, ono ranije nezamislivo. Lideri koji su napredovali u ekonomiji koja je davala prioritet eksperimentisanju mogli bi naći život u ovoj novoj eri sumornim. To bi moglo dovesti do šokantnih odlazaka ili čak prodaje kompanija koje su ranije izgledale na stabilnom putu. „Možete da vidite svet u kome Evan više nije u stanju da radi na novim idejama, što mu je najdraža stvar na svetu“, rekao je bivši radnik Snepa. „A ako to nije u stanju da uradi, prvi put sam mogao da vidim da je spreman da proda. Hoće li Špigl ili Zakerberg, koji su ranije izgledali predodređeni za doživotne uloge, odstupiti? Malo je verovatno, ali sada je verovatnije nego pre nekoliko meseci. Isto za niže lidere.

Želite da vam "Blic Biznis" donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.