Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Какви су први утисци са „Карловачке бербе грожђа“? (ФОТО)

 Традиционални „Грожђебал“ у Сремским Карловцима, свечано је отворен за све посетиоце и љубитеље одличног вина и провода.
Фото: Градске инфо

Од како је, те 1930. године, отпочео први фестивал уз ратну паузу, данас са поносом сви винари и виноградари, могу да се похвале дугом традицијом и најстаријом винском изложбом која се одржава у нашој земљи.

Оно што је карактеристично за манифестацију „Крловачка берба грожђа“ осим сјајне винске понуде јесте богат музички, забавни и гастрономски програм који је и овог пута привукао велики број људи.

Нешто што је давно уткано у прелепи гоблен културно историјског блага Сремских Карловаца, јесте винска манифестација која се идеално преплиће са звуцима тамбурашких жица, осмеха деце и варошких дама.
Фото: Градске инфо

Увек је лепа атмосфера за време „Грожђебала“, тешко да можете све да обиђете за једну ноћ па се сви махом враћају у Карловце и за преостале дане, јер треба пробати све што се нуди.

Толико је понуде на бројним тезгама да заборавите на воду из чесме „Четири лава“, али зато увек добро дође кад се претера у пићу и храни, (Само опрезно даме, сетите се чувене легенде).

„Посећено је, људи се распитују, воле да дођу, пробају, пију, као и да купе наша вина. Ово је јединствена прилика када смо сви на окупу. Карловчани имају укуса за добро вино, ово им је вековна традиција коју граде дуго, то им је у генима“, за Градске инфо рекли су из винарије Аџић – Чортановци, Фрушка гора.
Фото: Градске инфо

Очекивано, велики број посетилаца сем вина, пробао је и традиционалну гастрономску понуду уз тамбурашку музику.

Осим црвених и белих вина у понуди на тезги имамо сиреве са дугим зрењем од дванаест месеци на које смо веома поносни. Између осталог ту су и полу тврди сиреви, роловани и трајни сиреви без премаза адитива и боја, у које додајемо само коприву и бели лук. Натурални сир је круна наше производње. На овај начин рекламирамо сточарски смер и предмет млекарство где су студенти четврте године укључени у практичну наставу, током које уче о технологији производње сирева и ферментисаних производа, киселих млека, јогурта и тврдих сирева“, за Градске инфо рекли су са тезге Пољопривредног факултета у Новом Саду.
Фото: Градске инфо

Фестивал није занемарио најмлађе ни посетиоце, па је тако само за њих припремио забавни и сценски програм и обрадовао све малишане разним представама, аниматорским и мађионичарским наступима као и креативним радионицама.

Велики број деце с нестрпљењем је дочекало чувени рингишпил од ког ти се преврне све у стомаку, од пљескавице, кобасица, сендвича, до шећерне вуне, гумених бомбона и слаткиша.

Позитивна атмосфера обасипала је лица свих посетилаца, сви су били румени од вина уз ишчекивање да концерт на главној бини почне.
Фото: Градске инфо

Неки су дошли да пробају вино, а неки да се проведу, можда пронађу љубав, склопе нова познанства и пријатељства или коначно ђускају и певају уз добро познате хитове „Неверних беба„.

Да подсетимо и у наредним данима можете очекивати богат музички програм уз Жељка Васића и новосадску групу „Апсолутно ромнатично„.

Оваква манифестација наглашава вредност и значај свих винара и виноградара који током целе године вредно и с великим напорима производе вина, а на крају крајева чине суштину ове изложбе „Карловача берба грожђа“.
Фото: Градске инфо

Имамо срећу да живимо у граду који је сам по себи фестивалски оријентисан, а уз њега има још много места која такође негују такав слободарски дух, јер нам нуде прилику да збришемо из свакодневице и закорачимо у свет безбрижности, луфта и без лимита.

Подсећамо да за одлазак на „Грожђебал“ не постоји посебан повод, сем жеље за одличним проводом и свим садржајима које манифестација нуди. Уосталом фестивал траје до 2. октобра, тако да имате још времена да поправите просек.
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Грођжебал, меде,
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо

Danas počinje „Karlovačka berba grožđa 2022“

Преузмите андроид апликацију.