Ajvar spasa za motel Predejane – tegle stižu i do Nemačke

Motel Predejane čuveno je odmorište na južnom kraku Koridora 10. Pandemija je zaustavila posao, a da ne bi zatvorili vrata motela i radnike ostavili na ulici, počeli su proizvodnju ajvara. Posle dve godine ajvar izvoze u Nemačku, a broj zaposlenih raste.

Ukus i miris udahnuti u detinjstvu ne smeju da se naruše. Kao po bakinom receptu paprika se peče na nanizanim kubetima. Tri i po decenije rada u kuhinji restorana Verica Pavlović zamenila je ovim kraj vatre. U svojoj drugoj kući, kaže, sve se radi sa zadovljstvom.

"Jeste da je malo teži posao, nije baš nešto lak, ali kada nešto voliš možeš i da radiš i da uradiš", kaže Verica Pavlović, radnica motela Predejane.

Za kratko vreme tržište su osvojili kvalitetom. Ajvar je otvorio i nova radna mesta mladim ljudima iz Predejana i okolnih sela.

"Za omladinu, poput mene, mnogo znači. Ja sam ovde skroz zadovoljna i sa osobljem i sa nadležnima", navodi Glorija Radosavljević, radnica iz Palojca kod Predejana.

Ideje su navirale u hodu. Bilo je jedino važno opstati, jer celo Predejane i okolina žive od motela.

"Vreme korone je veoma teško, najteže od samog postojanja motela Predejane pa do danas. Da bismo sačuvali sve naše radnike i opstanak našeg motela mi smo krenuli u proizvodnju, to što najbolje znamo, proizvodnju hrane. Odlučili smo da proizvodimo domaći ajvar, ljute papričice u ulju i kiseli kupus", objašnjava Ivana Vučković, direktorka motela Predejane.

Na stolove i u tegle povrće stiže iz sopstvenih plastenika. Kad ponestane tu su povrtari isključivo iz ovog kraja.

"Proizvodimo paradajz, krastavac, trenutno skidamo paradajz i pripremamo za kupus", kaže Dragan Milošević iz Predejana.

Izmeštanje trase auto-puta nije bitnije uticalo na posećenost. Pokazuje to ova turistička sezona na radost gotovo 140 zaposlenih.

"Prethodne godine su bile slabe, ova je bila odlična, ali ipak ne posustajemo nastavljamo sa proizvodnjom ajvara i to još u duplo većim količinama. Ranije smo išli sa nekih 10.000 sada idemo sa 25.000, pa i 30.000 tegli za sezonu", ističe Stefan Ivković, šef restorana.

U prvim danima pandemije vlasnik motela Predejane izgubio je bitku sa koronom. Preduzetničku sposobnost i duh nasledila je ćerka. Odrasla u Kazahstanu, školovala se u Rusiji i Španiji, danas živi na relaciji Beograd–Predejane. Briga o ovom kraju ostala joj je u amanet.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво