MMF: Plate u javnom sektoru trebalo bi da su pod kontrolom

Međunarodni monetarni fond za sada o novim aranžmanima pregovara sa Srbijom i Severnom Makedonijom, izjavila je danas šefica kancelarije MMF-a za Zapadni Balkan Stefani Verene Eble.
MMF: Plate u javnom sektoru trebalo bi da su pod kontrolom
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Monetarna politika mora u vreme krize da odigra svoju ulogu i to će uticati i na budžet i na rast. Monetarna politika mora da čvrsto zadrži inflaciju i da u tom procesu održi transparentnost i potpunu nezavisnost ili u suprotnom rizikuje da bude manje efikasna", rekla je ona na Samitu guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava Zapadnog Balkana koji se održava u Bečićima u Crnoj Gori.

Ocenila je da u ovim kriznim vremenima fiskalna politika mora da podrži monetarnu politiku, pre svega ograničenjem tražnje.

"Biće neophodna fiskalna konsolidacija. Plate u javnom sektoru trebalo bi da su pod kontrolom, jer pojačavaju pritisak na inflaciju, pored pritiska na budžet. Bolje je isplaćivati jednokratne bonuse nego povećavati plate", kazala je Stefani Verene Eble.
 
Po njenim rečima, novcem iz budžata, treba da budu podržani najugroženiji građani, a da se pri tom izbegne podsticanje inflacije.
 
"Ograničavanje cena struje ne samo da je fiskalno preveliki trošak nego ne podržava ni štednju struje. Vlade bi trebalo da izbegavaju smanjenje poreza", preporučila je Stefani Verene Eble.

Teme

MMF
  • Živan Kasalović

    03.10.2022 01:05
    Akontacija
    Ma najbolje ukinuti plate
  • W

    01.10.2022 08:20
    W
    Treba ih smanjiti kao I otpustiti pola neradnika koji su SNS sektasi!
  • Stevan

    01.10.2022 07:37
    Stevan
    Treba pod,hitno prepoloviti drzavni sektor od stranackih,neradnika! Da....ali nema,vise sigurnih glasova za AV i mafiju! Zato nam je i propala,drzava i podeljen narod!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija