Održana promocija knjige „Bitka na Kajmakčalanu“

BEOGRAD – Promocija knjige „Bitka na Kajmakčalanu“, novinara i publiciste Igora Gojkovića održana je danas u Domu Vojske, povodom 106. godina od te bitke.

Gojković je rekao da se za proučavanje Kajmakčalana zainteresovao pre deset godina i da najveću vrednost u knjizi, pored rekonstrukcija dešavanja, imaju učesnici bitke, čije fotografije su prvi put prikazane.

Naveo je da je tokom desetogodišnjeg istraživanja kao izvore koristio ratnu arhivu Drinske divizije i pukova koji su se borili pod njenom komandom, dopunjene sačuvanim svedočenjima samih učesnika bitke.

„Bitka na Kajmakčalanu jedna je od najvećih u srpskoj vojnoj istoriji i najčešće pominjanih pored Cerske, Kolubarske i Kosovske bitke. Rešio sam da se u svojoj monografiji fokusiram na ljude koji su se tamo borili i koji su ginuli“, kazao je Gojković.

Dodao je da je ta bitka obrađivana kao deo literature o Solunskom frontu, na svega desetak stranica, te da su samo spominjani viši komandanti, dok imena nižih komandira četa nisu zabeležena.

Gojković je kazao i da je cilj objavljivanja knjige želja da se od zaborava otrgne jedan od najslavnijih perioda srpske ratničke prošlosti i da se sadašnjim generacijama približi vreme u kome je svaki srpski vojnik sanjao samo da klekne i poljubi srpski kamen na vrhu Kajmakčalana, ne žaleći da odmah posle toga i pogine.

Podsetio je da je Bitka na Kajmakčalanu trajala od 12. septembra do 3. oktobra 1916. godine, te da su Bugari bili utvrđeni na položajima koji su se nalazili i na 1.000 metara višoj nadmorskoj visini od srpskih položaja.

„Ipak ti srpski vojnici u zanosu su jurišali na Kajmakčalan jer je na njegovom vrhu bila piramida, tu je prolazila granica Kraljevine Srbije iz koje su oni bili izgnani već deset meseci“, kazao je Gojković.

Pukovnik Dalibor Denda, iz Instituta za strategijska istraživanja naveo je da monografija ima 250 strana, kao i četiri poglavlja u kojima se govori o dešavanjima tokom bitke.

Dodao je da se u monografiji nalazi 177 priloga sa originalnim i savremenim fotografijama, kartama, skicama i dokumenima, kao i panoramskim snimcima.

„Centralna tema monografije je Bitka na Kajmakčalanu u kojoj je učestovala Drinska divizija, deo Dunavske divizije, dobrovoljački odred kao i srpska i francuska artiljerija“, kazao je Denda.

Naveo je i da ta bitka nije dovoljno proučavana u srpskoj istoriografiji i dodao da je monografija posebno značajna jer su u njoj prvi put objavljene fotografije svih ratnih komandanata sa Kajmakčalana, kao i imena poginulih i ranjenih oficira.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.