LORIST: Cirkularna ekonomija – primeri dobre prakse (VIDEO)

NOVI SAD – Međunarodni sajam lova i ribolova i Sajam ekologije održava se do nedelje, 2. oktobra, a Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine uzeo je više nego aktivno učešće. Organizovane su konferencije, promocije, a za najmlađe je pripremljena edukacija u vidu Reciklažnog ostrva.

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, je u okviru programa aktivnosti tokom trajanja sajma, organizovao panel diskusiju na temu “Cirularna ekonomija – primeri dobre prakse“. Na ovu temu govorili su, pomoćnik pokrajinskog sekretara Nemanja Erceg i Nebojša Vranješ ispred Privredne komore Srbije.

Foto: Vojvodina uživo

Reciklaža i tretiranje otpada predstavljaju prvi veliki korak u promeni načina razmišljanja privrednika i celokupne kulturne orijentacije društva. Linearna ekonomija dobila je svoj suparnički koncept u kojem se, umesto kretanja materije i energije u jednom smeru, zastupa kružno kretanje energije i materije. Takav koncept je poznat pod nazivom cirkularna ekonomija (CE). Ukratko, cirkularna ekonomija podrazumeva kruženje materijala i njegovu ponovnu upotrebu, čime se istovremeno koristi i drastično manje energije i vode (u nekim slučajevima i preko 90%).

Foto: PrinScreen/osce.org

Zajednički zaključak samog panela, kako predavača tako i predstavnika operatera, jeste da imamo dovoljno znanja, a da je primetan nedostatak ulaganja u ovu oblast, i da su potrebna veća ulaganja u sam dizajn proizvoda i prilagođavanje industrijskih kapaciteta, kao i usklađivanje zakonske regulative.

Sam dizajn proizvoda je prva karika cirkularne ekonomije. Dat je osvrt na nedostatak reciklažnih ostrva, kako i problema IT otpada.

 

Ekskluzivno, za portal Vojvodina uživo, pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg, dao je izjavu:

– Uloga pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine u delu koji se tiče cirkularne ekonomije je svakako kroz zakon o upravljanju otpadom i članove koji sekretarijat stavlja kao ključni organ, odnosno autonomnom pokrajinom Vojvodine, kao centralni organ za kordinaciju.

Cirkularna ekonomija je svakako poslednja instanca u pogledu zbrinjavanja otpada, gde otpad, ukoliko je  pogodan za dalju upotrebu ide u reciklarne svrhe ili ukoliko nije potrebno za konačno odlaganje.

Tako da , kordinacijom sa lokalnim samoupravama kroz izdavanje dozvola za operatere, svakako vršimo usmeravanje u pogledu cirkularne ekonomije i postizanje ciljeva, koji se postavljaljaju, ne samo pred pokrajinski sekretarijat, već i pred republiku Srbiju u pogledu pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Što se tiče konkursa koji sprovodi pokrajinski sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine. Mi smo ove godine imali značajne konkurse na tom polju i trenutno imamo jedan koji je u toku.

Ove godine smo podelili sredstava za čišćenje nekoliko desetina divljih deponija. Tako da ćemo u 2021. i 2022. godini ukupno očistiti 60 divljih deponija. Što je negde 10 – 15 posto na teritoriji cele Vojvodine. Pripremamo konkurs za izgradnju transfer stanice jedinice lokalne samouprave , kako bi uspostavili regionalne sisteme za upravljanje otpadom . I raspisali smo javnu nabavku za nabavku kanti i kontejnera za lokalne samouprave, kako bi ojačali sakupljačke centre.

Takodje, pokrajinski sekertarijat intezivno radi sa ministarstvom životne sredine, na unapređenju zakonske regulative.

Zakonska regulativa, svakako treba da prati tokove Evropske unije.

I Sekretarijat će u narednom periodu, kroz inicijative, za izmenu zakonske regulative doprineti prilagođavanju i harmonizaciji propisa sa Evropsko unijom, koja će svakako dati novi podstrek, kako cirukalrnoj ekonomiji, a i sa druge strane unapređenju standarda svih činilaca koji se bave životnom sredinom ili koji na neki način učestvuju na uređenju životne sredine.

Tako da je to cilj i ovog sajma, koji je imao zadatak da okupi lokalne samouprave i privredu, da kroz princip cirkularne ekonomije zaokruži ceo sistem i unapredi ga ujedno, zaključio je pomoćnik pokrajinskog sekretara.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.