Svijet

Iran uhapsio ženu jer je u restoranu jela bez hidžaba

Iran uhapsio ženu jer je u restoranu jela bez hidžaba
Foto: Flickr | Iran uhapsio ženu jer je u restoranu jela bez hidžaba

TEHERAN - ​Iran je uhapsio ženu koja je prikazana kako jede vani bez hidžaba na glavi, na slici koja je postala viralna na društvenim mrežama tokom protesta zbog smrti Mahse Amini, rekla je njena sestra u petak.

Na slici se vidi Donja Rad kako sjedi u tradicionalnom teheranskom restoranu i naizgled doručkuje, u društvu prijateljice koja je takođe bez marame.

Sliku su naširoko dijelili na društvenim mrežama korisnici, koji su aplaudirali dvjema ženama zbog njihovog građanskog neposluha suočenog sa strogim kodeksom oblačenjem za žene Islamske Republike.

Amini je umrla ranije ovog mjeseca nakon što ju je uhapsila državna policija za strogi moral koja sprovodi pravila o obaveznom hidžabu.

“Juče nakon objave ove fotografije, sigurnosne agencije su kontaktirale moju sestru Donju Rad i zamolile je da da objašnjenja”, napisala je njena sestra Dina na Twitteru.

Sestra je potom dodala da je Donja uhapšena.

“Danas, nakon što je otišla gdje joj je rečeno, uhapšna je. Nakon nekoliko sati ćutanja, Donja mi je u kratkom pozivu rekla da je prebačena u odjel 209 zatvora Evin”, rekla je, misleći na ozloglašeno krilo teheranskog zatvora kojim navodno upravlja ministarstvo obavještajne službe.

"Naša je porodica vrlo zabrinuta za njenu dobrobit", dodala je.

Persijski mediji izvan Irana posljednjih su dana ukazali na rastuće slike građanskog neposluha, a žene u Iranu dijele slike sebe u šetnji, kupovini ili u kafićima bez marama.

(Al Arabiya)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije