Dostupni linkovi

U Zagrebu skup podrške ženama Irana


Iranka Sarane, koja živi u Zagrebu, seče svoju kosu ispred zgrade iranske ambasade u hrvatskoj prestonici u znak protesta zbog smrti Mahse Amin u zatvoru koju je privela "moralna policija"
Iranka Sarane, koja živi u Zagrebu, seče svoju kosu ispred zgrade iranske ambasade u hrvatskoj prestonici u znak protesta zbog smrti Mahse Amin u zatvoru koju je privela "moralna policija"

Uz skandiranje "žene, život, sloboda" na hrvatskom i perzijskom jeziku stotinjak aktivistica, građanki i građana prosvjedovalo je pred veleposlanstvom Irana u Zagrebu u znak solidarnosti sa ženama i muškarcima Irana, koji sada već u pedesetak iranskih gradova prosvjeduju povodom ubojstva 22-godišnje Mahse Amin, koja je umrla u zatvoru iranske "moralne policije".

"Nijedna od nas nije slobodna dok naše sestre zlostavljaju i zatvaraju diljem svijeta. Nijedna od nas nije slobodna dok naše sestre ubijaju. Mi, aktivistice iz ženskih organizacija i inicijativa, prosvjedujemo u znak solidarnosti s njima", poručila je u ime inicijatora Rada Borić, koordinatorica kampanje za ženska prava "Milijarda ustaje" u Hrvatskoj.

Na prosvjedu su istaknuti transparent "Solidarnost sa ženama Irana", "Ne mogu nas sve pobiti", "Sindikat žena protiv kretena" i "Solidarno protiv političke represije".

Najnoviji prosvjedi u Iranu povodom ženskih prava prerasli su u prosvjede protiv korupcije i lošeg vođenja države, podsjetila je Rada Borić.

"Uvijek je nešto okidač, a ovoga puta su okidač sa pravom ženska prava. U Iranu niti ne postoji Zakon o nasilju nad ženama, ili Zakon o nasilju u obitelji... Žene se ne mogu rastati ukoliko nemaju suglasnost supruga, djevojčice se udaju sa 13 godina, a uz pristanak oca to može biti i sa 9 godina", kazala je.

Međutim, iako je povod prosvjedu nasilje nad ženama u Iranu i mjesto prosvjeda prostor pred veleposlanstvom Irana u Zagrebu, nismo ovdje samo zato da govorimo o pravima žena u Iranu, istakla je Rada Borić.

"Slogan žena u Iranu 'žene, sloboda, život' vrijedi univerzalno, za sve žene u svim dijelovima svijeta, jer kada govorimo o slobodi, govorimo o slobodi žena u odlučivanju, a na primjeru i Sjedinjenih država i Europe i Hrvatske možemo vidjeti koliko žene mogu odlučivati o svojim životima, i zato smo ovdje", zaključila je.

Iranka Samane, koja je već 3 godine u Zagrebu, u znak prosvjeda rezala je pred veleposlanstvom kosu.

"Zašto ženama nije sigurno u Iranu? Ubili su ženu na ulici samo zato jer je ispod marame pokazala pramen kose! Rezala sam kosu zbog Amini. Jako sam tužna. Zašto tuku žene u Iranu? Zašto nemamo internet, zašto su isključili internet," zapitala se na prosvjedu.

Prosvjed je protekao bez incidenata, a za 30 minuta trajanja prosvjeda nitko od osoblja iranskog veleposlanstva nije izišao kako bi komunicirao sa prosvjednicama i prosvjednicima, niti je itko uopće primijećen da prilazi prozorima zgrade veleposlanstva.

XS
SM
MD
LG