Zašto gledamo isti film ili seriju više puta?

Poslednjih godina, u Srbiji i svetu snima se toliko serija da sve i da hoćemo, ne bismo stigli da pogledamo ni manji deo. Ali ako hvatate sebe da po ko zna koji put gledate omiljenu seriju ili da umesto novog filma, birate reprizu, to ne treba da vas čudi. Kako kažu psiholozi, ovo su neki od razloga za tu pojavu.

Uteha – Kao što neki pribegavaju brzoj hrani kad im je teško, drugi se u trenucima tuge i melanholije, okreću poznatim junacima, scenama i predvidivom kraju što ima umirujući efekat u ovom svetu punom nepredvidivosti.

Navika – Deo odgovora leži u navici, mi smo bića rutine i mnoge stvari radimo automatski, pa tako, ako vidimo epizodu omiljene serije na televiziji, automatski je pratimo jer smo to radili toliko puta pre toga.

Lenjost – Po teoriji „status kvo“, ljudi se drže ranijih odluka jer je cena donošenja novih mentalno iscrpljujuća. Prevedeno na ovaj primer, znamo da je ta serija smešna, da ćemo se uz nju zabaviti i opustiti, što ne znamo ako rizikujemo sa nekom novom. Poznato je dobro jer nam je manje energije potrebno da se uhvatimo u koštac sa njim.

Nostalgija – Gledajući određene serije, prisećamo se svog detinjstva, mladosti, trenutaka koje smo provodili sa osobama sa kojima smo ih pratili. Asociraju nas na neko drugo bezbrižnije vreme i drage ljude, pa ih zbog toga gledamo i nekoliko godina, pa i decenija nakon premijere.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.