U Mokrinu besplatni e-kalkulator za optimalnu formulaciju đubriva

U Mokrinu je u prostorijama Mokrin Housea održana promocija projekta Instituta BioSens „Automatski e-kalkulator za đubrenje ozimih i jarih useva na osnovu analize zemljišta” u okviru kog je novim funkcionalnostima unapređena digitalna platforma AgroSens.

Uz pomoć platforme, poljoprivrednici mogu da dobiju preporuku za optimalnu formulaciju đubriva.

– Poljoprivrednici često preskoče analizu zemljišta što dovodi do nedovoljnog ili prekomernog đubrenja. Previše mineralnog đubriva utiče na gomilanje štetnih materija u biljkama i uzrokuje njihovo sušenje i propadanje, dok nedovoljan nivo hraniva u zemljištu dovodi do usporenog rasta i razvića biljaka, kao i smanjenja njihove otpornosti na bolesti i štetočine. Korišćenjem platforme AgroSens, proizvođači i savetodavci mogu da dobiju automatsku preporuku za đubrenje ozimih i jarih useva u vidu jasno definisane formulacije i potrebne količine nakon što unesu sve neophodne parametre o gajenom usevu i osnovne parametre analize zemljišta – kaže Vladan Minić, menadžer Centra za razvoj proizvoda Instituta BioSens.

Poljoprivrednici i savetodavci mogu i sami da odaberu željenu ili njima pristupačnu formulaciju i na taj način dobiju preporuku za potrebnu količinu izabrane formulacije za svoju parcelu. Ideja e-kalkulatora je da se preciznim agrotehničkim merama omogući ravnomernija ishrana biljaka na parceli, povećaju prinosi, kao i da se racionalizuje poljoprivredna proizvodnja kroz uštedu resursa.

Digitalna Platforma AgroSens je besplatna i ima više od 20.000 korisnika. Najnovija naučna dostignuća Instituta BioSensa integrisana su u platformu, a ovu unapređenu verziju AgroSensa podržalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.