Predstavljena aplikacija „Zlatne fruške staze“

VOJVODINA – Aplikacija „Zlatne fruške staze “, kreirana za mobilne uređaje s ciljem omogućavanja lakše orijentacije za planinski biciklizam i rekreativne bicikliste na Fruškoj gori, predstavljena je danas.

Reč je o projektu koji se realizuje u saradnji Pokrajinske vlade i Novosadskog biciklističkog kluba “Inviktabajk“. Tom prilikom, najavljen je i program sportsko-rekreativne manifestacije „Tour de Fruška“ za 2023. godinu.

„Želimo da ova manifestacija postane jedna vrsta motivacije da radimo više i bolje da bi Fruška gora bila atraktivnija i imala više sadržaja. Za narednu godinu planiramo da je učinimo masovnijom i da dobije dodatni kvalitet. Radili smo kao tim, jer se samo tako može postići uspeh“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

U proteklih šest godina, kako je podsetio predsednik Mirović, Pokrajinska vlada uredila je više od 55 kilometara lokalnih puteva na Fruškoj gori, čime su stvoreni uslovi da ona bude dostupnija za sve.

„Naredna godina je godina novih zadataka i novih planova kada je reč o ovoj manifestaciji, ali i za sve nas koji Frušku goru štitimo i unapređujemo“, istakao je predsednik Mirović.

„Ovom aplikacijom želimo da omogućimo domaćim i stranim biciklistima i sadržajniji odmor na Fruškoj gori, ali i razvoj sporta i biciklizma“, izjavio je direktor manifestacije „Tour de Fruška“ Ivan Arpaš i naglasio da je zahvaljujući podršci Pokrajinske vlade uspešno organizovana ova sportsko-rekreativna manifestacija i najveći MTB maraton u regionu.

U okviru aplikacije planirano je mapiranje oko 40 različitih staza (trekova) za planinski biciklizam ukupne dužine 250 kilometara.

Na mapama će se pojaviti svi atraktivni sadržaji Fruške gore: Fruškogorska transverzala, manastiri, vinarije, vidikovci, izletišta, odmarališta, hoteli, jezera, izvori, spomenici i „E-bike“ punktovi.

Korisnicima aplikacije će biti na raspolaganju i sledeće informacije:

– mesto polaska i mesto završetka vožnje;

– dužina staze i trajanje vožnje;

– visinska razlika na usponima i spustevima;

– početna, najniža i najviša nadmorska visina;

– vizuelno prezentovana težina, potrebna tehnička sposobnost, izdržljivost i iskustvo;

– predloženi meseci u godini za vožnju;

– spisak atraktivnih usputnih tačaka;

– mapa staze (topografski, satelitski prikaz);

– visinski profil staze;

– prikaz trenutne pozicije na mapi i visinskom profilu;

– pređena kilometraža od početka vožnje;

– preostala kilometraža do kraja vožnje.

Predstavljanju aplikacije „Zlatne fruške staze “ prisustvovali su i pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta, pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević i drugi.

Pročitajte još:

 

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.