30. septembar  2022. 07.24  →  19.23 | Izvor: Tanjug

Zelenski: Putin mora da bude zaustavljen; Tras: Britanija ne priznaje aneksiju ukrajinske teritorije

KIJEV -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je sinoć da Rusija može da izbegne najštetnije posledice svog rata protiv Ukrajine, ali da bi se to desilo, predsednik Vladimir Putin mora da bude zaustavljen.

U sinoćnjem obraćanju, Zelenski je istakao da planirana aneksija četiri ukrajinska regiona od strane Kremlja neće dati očekivane rezultate, prenosi Rojters.

zelenski

Umesto toga, sama Rusija bi postala neraskidivo povezana sa katastrofom bezakonja, koja se odvija u oblastima koje su proruske snage zauzele 2014, smatra Zelenski.

Blinken osudio referendume na istoku Ukrajine

Američki državni sekretar Entoni Blinken osudio je referendume na istoku Ukrajine koje je podržala Rusija, rekavši da je to pokušaj otimanja teritorija na nelegalan način, čime se krši međunarodno pravo.

"Lažni referendumi Kremlja su bezuspešni napori da se prikrije ono što predstavlja dalji pokušaj otimanja ukrajinske zemlje", naveo je Blinken, preneo je Rojters.

On kaže da su rezultati "orkestrirani u Moskvi" i da ne odražavaju volju naroda Ukrajine.

Američki ambasador u UN Linda Tomas Grinfild izjavila je u utorak da će Vašington zajedno sa Albanijom predložiti rezoluciju koja će pozvati zemlje članice da ne priznaju bilo kakvu promenu u statusu Ukrajine i obavezati Rusiju da povuče svoje trupe iz te zemlje.

Sednica Saveta bezbednosti UN zakazana je za danas u 21 sat po srednjeevropskom vremenu.

Bajden: Nikad nećemo priznati ruske referendume u Ukrajini

Predsednik SAD DŽozef Bajden rekao je da Amerika nikad neće priznati ruske pokušaje da prisvoji delove ukrajinske teritorije, u vreme dok se Rusija sprema da pripoji neke delove Ukrajine, prenosi Rojters.

Bajden je osudio referendume koje su izvele proruske snage na istoku Ukrajine i nazvao ih "apsolutnom laži".

"Rezultati su fabrikovani u Moskvi", rekao je Bajden posle razgovora sa liderima pacifičkih ostrva.

Tras: Britanija ne priznaje aneksiju ukrajinske teritorije

Velika Britanija nikada neće prihvatiti da su regioni Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja "bilo šta osim ukrajinske teritorije, saopštila je danas premijerka Liz Tras i naglasila da ruski predsednik Vladimir Putin krši međunarodno pravo.

"Putinu se ne može dozvoliti da menja međunarodno priznate granice koristeći brutalnu silu. Potrudićemo se da izgubi ovaj nelegalni rat", navela je Tras u saopštenju, prenosi Rojters.

Predsednik Rusije danas će na ceremoniji u Moskvi potpisati dokumenta o pristupanju Rusiji ukrajinskih teritorija na kojima je održan referendum.

Tras je izjavila da "Putin ponovo deluje kršeći međunarodno pravo i ne obazire se na živote ukrajinskog stanovništva za koje tvrdi da ga predstavlja".

Rusija je održala, kako je rekla britanska premijerka, referendume u okupiranim oblastima Ukrajine.

Zapadne vlade i Kijev saopštili su ranije da je time prekršeno međunarodno pravo i da je izjašnjavanje bilo prinudno i nereprezentativno.

Tras je takođe ove nedelje razgovarala sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, i naglasila da London nikada neće priznati pokušaje Rusije da anektira deo Ukrajine.

G7 osudila rusku aneksiju četiri ukrajinska regiona

Ministri spoljnih poslova zemalja Grupe sedam (G7) osudili su danas rusku aneksiju četiri ukrajinska regiona i obećali da će preduzeti dalje mere protiv Moskve.

Oni su ocenili da je time Rusija dotakla "novu nisku tačku" u ratu protiv Ukrajine, preneo je Rojters.

"Nikada nećemo priznati ove navodne aneksije, niti lažne 'referendume' sprovedene pod pretnjom oružjem", navedeno je u saopštenju diplomata Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Velike Britanije, SAD i EU.

"Nametnućemo dalje ekonomske snakcije Rusiji, kao i pojedincima i entitetima unutar i izvan Rusije, koji pružaju političku ili ekonomsku podršku ovim kršenjima međunarodnog prava", navodi se u saopštenju.

Makron osudio rusku aneksiju ukrajinskih oblasti

Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je danas rusku aneksiju delova ukrajinske teritorije, ukazujući da to predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava i suvereniteta Ukrajine.

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je proglasio aneksiju četiri oblasti Ukrajine na ceremoniji u Kremlju uz obećanje da će Moskva pobediti u specijanoj vojnoj operaciji protiv Kijeva čak i ako se pojedine trupe budu suočile sa mogućim porazom.

Putin je proglasio najveću aneksiju u Evropi posle Drugog svetskog rata pripajanjem 15 odsto teritorije Ukrajine Ruskoj Federaciji, što su oštro osudile zapadne zemlje, ali i bliski ruski saveznici.

Stoltenberg: NATO neće priznati rusku aneksiju

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da NATO neće priznati rusku aneksiju i preuzimanje 15 otsto od ukrainske teritorije.

Šef Alijanse smatra da je Rusija narušila međunarodne zakone, da je aneksija nelegalna i nema legitimitet, rekao je on.

"Ovo je drugi put da Rusija zauzima ukrainske teritorije silom i to ne menja činjenicu da Rusija vodi brutalni rat i agresiju protiv Ukrajine. To ne menja našu odlucnost da podržavamo Ukrajinu. NATO nije deo konflikta ali podržavamo Ukrajinu i njeno pravo na samoodbranu. NATO je obrambena alijansa i ostaje ujedinjena i odlučna da brani i štiti svakog svog saveznika i svaki pedalj teritorije saveznika", izjavio je Stoltenberg.

On je dodao da je ovo najozbiljnija eskalacija od početka rata.

Za Stoltenberga, to pokazuje slabost i priznanje da rat ne ide kako je planirano i ne postiže stareteške ciljeve.

"Putin je odgovoran za ovaj rat i njegova je odgovornost da ga prekine. Da prekine stradanje hrabrog ukrainskog naroda, da prekine krizu energije i hrane koja ima uticaj na svet. Ako Rusija prestane da se bori, biće mir. Ako Ukraina prestane da se bori, zemlja će prestati da postoji", kaže Stoltenberg.

Na pitanje novinara da prokomentariše ukrainsku kandidaturu za članstvo u NATO, generalni sekretar je rekao da svaka evropska demokratija ima pravo da traži članstvo, a saveznici poštuju to pravo.

Ponovio je da NATO vrata ostaju otvorena.

"Saveznici NATO su u Madridu na samitu podržali pravo Ukrajine da izabere svoj put. Ali odluku za članstvo treba da donesu saveznici, a NATO fokus u ovom trentuku je podrška Ukraini da se bori protiv ruske invazije", rekao je Stoltenberg.

On je rekao da je ovo najozbiljnija eskalacija rata s kombinacijom mobilizacije u Rusiju, s retorikom pretnje za korisćenje nuklearnog oružja i s aneksijom delova Ukraine.

Na novinarsko pitanje kako bi NATO reagovao ako Ukrajina napadne aneksirane teritorije, šef Alijanse je izjavio da Ukrajina ima pravo da preuzme svoje teritorije, a da aneksija ne menja ništa u ovom ratu.

On je podvukao da NATO nadzire situaciju oko nuklearne pretnje i dodao da nuklearan rat ne može da donese pobednika, te da će imati posledice za Rusiju.

Dodao je da upotreba nuklearne sile u Ukraini može da donese ozbiljne posledice.

Moldavija osudila rusku aneksiju ukrajinskih teritorija

Moldavija je danas saopštila da ne priznaje ruske pokušaje ilegalne aneksije četiri ukrajinskih pokrajina koje je Moskva delimično okupirala i osudila ono što je nazvala nepravednim ratom Rusije sa Ukrajinom.

Bivša sovjetska republika oprezna je prema namerama Rusije, s obzirom na to da Moskva ima trupe i mirovne snage smeštene u otcepljenom regionu Pridnjestrovlje u Moldaviji, a Kišinjev se i u velikoj meri oslanja na rusku energiju, prenosi Rojters.

"Naša zemlja ponovo potvrđuje svoju snažnu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Moldavije.

Prozapadno orijentisana predsednica Moldavije Maja Sandu rekla je ove nedelje da njena zemlja, koja se graniči sa Ukrajinom i Rumunijom, mora da pojača svoju odbranu, jer Rusija nije poštovala njenu neutralnost.