1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW
Društvo

Poruka za „roditelje-taksiste“: deca mogu i sama u školu

30. septembar 2022.

Zovu ih „roditelji taksisti“. Dovoze svoju decu u školu ili vrtić – i prave gužvu. To je postalo ozbiljan problem u saobraćaju. Sve je više onih koji od roditelja traže da puste decu da sama odlaze u školu.

https://p.dw.com/p/4HQUL
Automobilo, pravo pred školu
Automobilo, pravo pred školuFoto: picture alliance/F. May

Počela je školska godina, a s njom i gužve pred školama i obdaništima. To stvara probleme sa bezbednošću u saobraćaju. Ovih dana nekoliko nemačkih udruženja i saveza prosvetnih radnika, ali i udruženja onih koji rade u saobraćaju, apelovalo je na roditelje da svoju decu ne voze u školu ili vrtić automobilom više nego što je to zaista neophodno.

„Nestankom svakodnevne prakse ’roditelja taksista’ mogle bi da se izbegnu mnoge opasne situacije, pogotovo ispred osnovnih škola“, stoji u zajedničkom saopštenju Udruženja obrazovanja i vaspitanja (VBE), Nemačkog društva za zaštitu dece i Ekološkog saobraćajnog kluba (VCD). Dodaje se i da je roditeljima potrebna svest o tome da njihova deca „mogu i sama da procene opasnosti u saobraćaju“.

Ta udruženja zajednički su sprovela ispitivanje koje je pokazalo da i roditelji i nastavnici kritikuju svakodnevne saobraćajne gužve pred školama, uzrokovane isključivo „roditeljskim taksijima“. Gotovo trećina ispitanih kaže da se najmanje jednom nedeljno nađe pred školom u saobraćajno opasnoj situaciju, a razlog za to je gužva koju prave roditelji svojim automobilima. Jedanaest odsto njih je reklo da se u takvoj situaciji nađe svakodnevno.

Pazite na decu

Postavlja se pitanje – ako većini smeta praksa dovoženja deteta pred školska vrata, ko su onda ti roditelji koji dovoze decu? Samo oko 50 odsto ispitanih nastavnika, te 27 procenata roditelja, smatra da su trotoari i pešačke staze u blizini škola dovoljno široki da podnesu navalu neposredno uoči početka nastave.

Stručnjaci ukazuju na to da bi više roditelja svoju decu puštalo da sama idu u školu (koja u nemačkim gradovima s obzirom na pravilo pohađanja škole prema mestu stanovanja nikada i nije udaljena), kada bi se povećale mere bezbednosti ispred škola. „Potrebno nam je više osoblja u školama. To bi s jedne strane odagnalo strahove roditelja, a s druge, pružilo priliku deci da se što pre uključe u saobraćaj“, kaže predsednik VBE Udo Bekman.

nk (kna)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.