30. septembar  2022. 06.18  | Izvor: RTV

Otvoren festival "Somborske muzičke svečanosti" (SOMUS)

SOMBOR -

U Gradskoj kući Sombor pred prepunom salom otvoren je X jubilarni SOMUS. Na otvaranju je goste i vernu publiku pozdravila Vesna Šašić direktorica KC “Laza Kostić” ispred organizatora-

„Na naš prvi veliki jublej, podsetila bih publiku i saradnike da je festival dobitnik nagrade „Muzika klasika" za 2017. godinu u kategoriji Muzički festival od regionalnog značaja. Upravo iz tog razloga, naša zajednička obaveza je da konstantno unapređujemo SOMUS. U ovih deset godina iskristalisao se cilj Festivala, a to je, pored promocije klasične muzike, decentralizacija. Naša vizija se ogleda u tome da ponudimo ozbiljnu muziku što širem auditorijumu. Učešćem velikog broja respektabilnih umetnika iz zemlje i sveta, koji su postali i prijatelji festivala, i koji kroz svoj jedinstveni izraz nude somborskoj publici nove interpretacije klasične muzike, tu misiju smo ispunili. Publika kontinuirano prati naš rad, a ona je, na koncu, najrelevantniji faktor sa kojim Somborske muzičke svečanosti dobijaju svoj pun smisao i sjaj”, saopštila je Šašić.

somus

Mihajlo Zurković, osnivač i umetnički direktor SOMUS-a se zahvalio umetnicima koji su svojom emocijom i učešćem svirajući ekskluzivne programe pripremljene samo za Festival činili da SOMUS raste i da postane prepoznatljiv ne samo u Srbiji, nego i u region. Neki od umetnika su dolazili po više puta na SOMUS, poput Aleksandra Madžara kome je ovo drugi nastup na Festivalu, dok je Bojanu Zulfirkapašiću treći. Mihajlo Zurković nije mogao da se ne osvrne na početke Festivala i na veliku prosvetiteljsku ulogu Dušana Trbojevića koji je osnovao Somborske muzičke večeri na kojima je potekao SOMUS, kome je na prvom koncertu Rita KInka posvetila komponziciju Odjeci Vasilija Mokranjca, sa čijim akordima je započeo Festival, a koja je kao gost bila na otvaranju ovog jubilarnog izdanja.

Čast da otvori SOMUS pripala je dugogodišnjem prijatelju SOMUS-a pijanisti Aleksandru Madžaru, koji je u koncertu pod nazivom “Susretanja” program otvorio kompozicijom V. Berda Walshingan, kompozitora 17. veka, da bi zajedno sa britanskim violončelistom Adrianom Brendlom odsvirao K. Debisija Sonatu za violončelo i klavir, R. Šumana: Fantastični komadi op. 73, L. van Betovena: Sonata za klavir i violončelo op. 5, br. 2 i F. Šopena: Introdukcija i briljantna poloneza op. 3. Adrian Brendl je sam odsvirao kao dodatak ovom program četiri kompozicije savremenog mađarskog kompozitora Đerđa Kurtaga, pod nazivom “Znakovi, igre i poruke” od kojih je jedna od njih posvećena Džonu Kejdžu.

U nastavku večeri je nastupio džez pijanista Bojan Zlfirkapašić u delu programa “After parti” gde smo imali priliku da ga vidimo u neuobičajenom izdanju akustično-elektronskom i u veoma inspirativnoj interpretaciji njegovih komponzicija.

Drugog dana SOMUS-u su na programu klarinetista Mate Bekavac (Slovenija), violinistkinja Maired Hiki (Irska) i pijanista Per Rundberg (Švedska), uz kamerni orkestar provokativnog naziva „FB banda” sastavljen od najeminentnijih muzičara slovenačkih orkestara. Prvi koncert ovog ansambla na ovogodišnjem festivalu programski je orijentisan ka kompozitoru V. A. Mocartu, njegovim savremenicima, kao i modernim kompozitorima koja su svoja dela komponovali inspirisani stvaralaštvom velikog kompozitora, između ostalih i našeg Akademika Ivana Jevtića, pa koncert nosi naziv „Mocart danas“.

Tagovi