');
Najnovije vesti
Vesti Beograd
Šapić: Ne bi trebalo da bude problema sa grejanjem

Šapić: Ne bi trebalo da bude problema sa grejanjem

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da ne bi trebalo da bude problema sa grejanjem, jer je, navodi, Grad obezbedio dovoljno novca da se plaćaju isporuke gasa.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija

Šapić je naveo da cena gasa ne zavisi ni od Grada ni od države, dodajući da su dve trećine plaćene i uskladištene u našim i mađarskim skladištima.

Blic preporučuje

- Beograd ima mogućnost dogrevanja i na mazut, naši rezervoari su puni, ali mislim da neće biti potrebe za time - kazao je Šapić za RTS, a saopštila Gradska uprava.

Govoreći o jučerašnjem protestu uoči sednice Skupštine grada, Šapić je naglasio da mu nije jasan razlog takvog protesta.

- Da li je protest organizovan zato što želim da sačuvam novac Beograđana, zato što sam rekao da vozači GSP treba da imaju veće plate i bolje uslove rada, ili što ne želim da dođemo u situaciju kao letos, kada je NIS uskratio naftu pa autobusi nisu mogli da izađu na ulicu, zato što želimo da znamo šta tačno rade zaposleni u GSP-u? - upitao je Šapić.

Komentarišući kako su opštine rebalansom budžeta dobile više novca, Šapić je podsetio da je u vreme kada je bio predsednik opštine Novi Beograd bio diskriminisan i kao predsednik opštine sa najvećim brojem stanovnika imao jedan od najmanjih budžeta.

- Želeo sam da pokažem da poštujemo ljude na nivou opština jer su i oni korisnici budžeta i mislimo da će ovako kvalitetnije izaći pred građane. Sledeći opštinski budžeti biće vraćeni na nivo iz 2020. godine, kada su bili najveći - naveo je gradonačelnik.

Aleksandar Šapić
Foto: Snežana Krstić / Ringier
Aleksandar Šapić

Govoreći o novouspostavljenom preduzeću "Beogradski park" Šapić je kazao da ono neće biti konkurencija "Zelenilu Beograd" i da će raditi na poboljšavanju sadržaja u parkovima.

On je ukazao i na Službu javnog reda i postojanje "Belog", odnosno beogradskog ličnog asistenta, navodeći da je reč o službeniku, nadzoru i komšiji koji će čuvati teritoriju i obaveštavati Gradsku upravu o svim nepravilnostima.

- On ne može da popravi semafor, isprazni kontejner, popravi lift, da uhapsi, ali može da javi nadležnima, patrolira pored škole, bude na ulici i učini Beograd jednim od najsigurnijih delova Evrope. Želeo bih da ta služba ima 1.000 ljudi i mislim da je to potpuno opravdano ulaganje - kazao je Šapić.

Govoreći o besplatnim vaučerima deci iz vrtića, osnovcima i srednjoškocima, kao i nastavnom osoblju, Šapić je podsetio da je to akcija koja je svoju korisnost već dokazala na Novom Beogradu.

- Mi ćemo naći način kako da im podelimo vaučere, što kroz vrtiće, osnovne ili srednje škole, a za one koji ne idu u vrtiće organizovaće se prijava u opštinama - kazao je Šapić.

Naveo je da je reč o vaučerima za robu najšire potrošnje, od školske opreme do školskog pribora, opreme za novorođenče i druge svrhe .

Dodao je da je na Novom Beogradu više od 97 odsto vaučera bilo iskorišćeno, navodeći da će to će značajno olakšati kućni budžet.

- Tako želim da postavim standard da ubuduće niko više ne povuče ovakvu odluku, jer su decembar i januar najteži za kućni budžet - kazao je Šapić.