Orban podržao Dodika na izborima: Ponosan sam na naše prijateljstvo, blagoslov za Srbe na Balkanu

Mađarski premijer Viktor Orban se otvoreno umešao u izborni proces u Bosni i Hercegovini, uputivši poruku kojom direktno podržava sadašnjeg člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

U video poruci, koju je objavio javni servis Republike Srpske RTRS, Orban nije ni spomenuo BiH kao državu, a naveo je da Republiku Srpsku u nedelju očekuju izbori koji su važni i za Mađarsku, kao i za ceo region.

Dodao je da dobro poznaje "predsednika" Dodika, opisavši ga kao dobrog prijatelja Mađarske i Mađara.

"Ponosan sam na naše lično prijateljstvo. U njemu sam upoznao čoveka koji je spreman da očuva mir, koji je otvoren za dijalog, koji se zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma i koji uvek i u svim prilikama čuva interese srpskog naroda. Oduvek sam ga podržavao, zato želim i ubuduće da sarađujem sa njim. Nadam se da ću i nakon izbora imati priliku za to", izjavio je Orban, prizivajući pri tom Božji blagoslov "za sve Srbe na Balkanu".
 
 
Sadašnji mađarski premijer je ranije najavio da će njegova vlada blokirati svaki pokušaj da se na nivou Evropske unije uvedu sankcije Dodiku zbog stalnog osporavanja teritorijalnog integriteta BiH i pretnjama secesijom Republike Srpske.
 
Dodik je ranije odlučio da se na izborima, zakazanim za 2. oktobar, neće boriti za još jedan mandat u državnom vrhu, iako na to ima zakonsko pravo. Odlučio je da se kandiduje za poziciju predsednika Republike Srpske, a planira da ga u Predsedništvu BiH zameni sadašnja predsednica RS Željka Cvijanović.
 
Jedna od retkih anketa čiji su rezultati javno objavljeni pokazala je da Dodik, uprkos agresivnoj izbornoj kampanji, zaostaje za kandidatkinjom ujedinjene opozicije Jelenom Trivić.
 
Mediji pod kontrolom Dodikovog režima objavili su ove nedelje rezultate navodnog istraživanja jedne mađarske agencije, u kojima se navodi da je Dodik u prednosti.
  • KOmentator

    30.09.2022 17:32
    @Bojan

    Kome se obracas sa "vas"... nauci se kako da civilizovano komuniciras jer pod broj jedan ne znas kome se obracas, pod broj dva ljudi iz RS ako zive u Vojvodini,tu placaju porez i prema tome ne zive ni na cijoj grbaci,po zakonu moraju da budu tretirani kao i svi ostali gradjani Republike Srbije ! Jel ti to jasno?
    A i ako nisu drzavljani Srbije, 90 posto njih su ratovali za Srbiju i Srbija je na celu sa Milosevicem odlucivala o njihovoj sudbini 90ih.
    Sadasnja Republika Srpska iako dobije neku investiciju od Srbije,sve to pokrije resursima KOJE POKLANJA SRBIJI. Mnogo vise od Srbije u RS investira Madjarska,Turska,Austrija i Bugarska i druge strane zemlje.
    Jako je ruzno da na osnovu nekih losih primera vredjas sve ljude jer je to ekvivalent nagorem rasizmu i fasizmu.
  • tis

    30.09.2022 17:11
    @Bojan

    Olos je onaj koji drugom govori da je olos, zato sto ima iritantan naglasak ili mu se ne svidja njegovo mesto rodjenja, pa ga diskriminise, neljudski ponizava i vredja na osnovu toga, jer verovatno ne zna sta ce sa sobom i svojom zlobom koja ga izjeda iznutra.
  • Bojan

    30.09.2022 14:05
    @tis

    Pa ne delimo mi ljude u Vojvodini, nego ljude od vas ološa koji parazitirate na našoj grbači.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.