Svet

0

Senat SAD usvojio zakon o premošćavanju saveznog budžeta, novu pomoć Ukrajini

Autor: SI

Izvor: Beta

Senat SAD usvojio zakon o premošćavanju saveznog budžeta, novu pomoć Ukrajini

Izvor: Pixabay

Gornji dom američkog Kongresa, senat, usvojio je danas zakon o kratkoročnoj potrošnji kojim se izbegava delimično zatvaranje vlade kada se završi ova fiskalna godina u petak u ponoć i odobrava dodatna vojna i ekonomska pomoć Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije.

Zakon obezbeđuje finansiranje savezne vlade do 16. decebmra i daje članovima Kongresa više vremena da se dogovore o zakonu o potrošnji za fiskalnu 2023. godinu. Zakon, koji je usvojen za 72 prema 25 glasa u Senatu sada ide u Predstavnički dom Kongresa. Svi glasovi protiv bili su iz redova republikanaca.

Danas odobren zakon, sa nekim izuzecima, zadržava na istom nivou trenutnu potrošnju saveznih agencija do sredine decembra. Najupadljiviji izuzetak je izdvajanje više od 12 milijardi dolara pomoći Ukrajini, pored više od 50 milijardi dolara pomoći obezbeđeno u dva prethodna zakona. Novac će ići za obuku, opremu i logističku podršku ukrajinske vojske, da pomogne ukrajinskoj vladi da obezbedi osnovne usluge svojim građanima i popuni svoje oružane sisteme i municiju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR