Galaksija Andromeda

Takođe poznata kao M31, galaksija Andromeda je naš najbliži galaktički komšija koji se nalazi na oko 2,5 miliona svetlosnih godina od Zemlje. 

U galaksiji postoji oko 1 trilion zvezda, u poređenju sa Mlečnim putem koji ima oko 200-400 milijardi. Andromeda je naš najbliži komšija. Verovatno ima 2 triliona galaksija u tom univerzumu i oko 200 milijardi triliona zvezda. To je mnogo više od procenjenih 8 miliona biliona zrna peska na zemlji.

Galaksija Andromeda je takođe od posebne važnosti za astronome jer ima mnogo sličnosti sa našom galaksijom i najudaljeniji je objekat u univerzumu koji je vidljiv golim okom.

Dugo se smatralo da je Andromeda bila znatno veća od Mlečnog puta u smislu mase, ali nedavna istraživanja su donekle smanjila masu Andromedine galaksije dok su povećala masu naše sopstvene galaksije. Sada se smatra da su mase dve galaksije mnogo bliže nego što se ranije verovalo.

Ono što nije sporno su njene fizičke dimenzije, koje se protežu dalje od naše sopstvene galaksije sa prečnikom od oko 220.000 svetlosnih godina, u poređenju sa otprilike 100.000 do 175.000 svetlosnih godina prečnika Mlečnog puta.

Ne samo da je Andromeda fizički veća od Mlečnog puta, već je i najveća galaksija u Lokalnoj grupi po dimenzijama, ako ne i po masi.

Smatra se da galaksija Andromeda ima oko 1 trilion zvezda, daleko najviše od bilo koje galaksije u lokalnoj grupi. Ovo je verovatno uglavnom zbog Andromedine interakcije i apsorpcije manjih galaksija tokom poslednjih nekoliko milijardi godina. Starost galaksije Andromeda, zajedno sa podacima iz posmatranja, ukazuje na to da je stopa formiranja zvezda u Andromedi u opadanju jer je potrošila većinu svog prirodnog međuzvezdanog gasa vodonika.

Očekuje se da će se za otprilike 4,5 milijardi godina galaksija Andromeda i Mlečni put (dve spiralne galaksije) sudariti i rezultat će biti džinovksa eliptična galaksija. Galaksija Andromeda se približava Mlečnom putu brzinom od oko 100 do 140 kilometara u sekundi.

Pošto još ne možemo sa sigurnošću da kažemo da li u našoj galaksiji postoje još neke zvezde u kojima ima života, još je teže reći da li u nekoj drugoj galaksiji možda postoji život, ili bar uslovi za život. Ipak, galaksija Andromeda je u velikoj meri nalik našoj galaksiji, i znamo za najmanje jednu zvezdu u Mlečnom putu koja je u stanju da podrži život kakav poznajemo. Mlečni put ima između 200 i 400 milijardi zvezda u sebi, tako da je statistički prilično dobra opklada da bi od triliona ili više zvezda u Andromedinoj galaksiji trebalo da postoji do desetak zvezda sa planetama oko njih koje su sposoban da održi život.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.